Pivní žemle

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

280 g piva
rovná lžička cukru
2 rovné lžičky soli
30 g změklého sádla
500 g hladké mouky
velká špetka drceného kmínu
15 g droždí

Postup přípravy receptu

  1. V pivu rozmícháme cukr a droždí, přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme dobře vykynout (přibližně hodinu) - během kynutí dvakrát prohněteme.

  2. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 9 dílů a z každého uděláme bulku, kterou necháme asi 10 minut odpočinout. Pak je všechny štětcem svrchu potřeme olejem a obrácenou vařečkou, (také namočenou v oleji), je narazíme až k podložce.

  3. Naražené žemle obrátíme vzhůru nohama a uložíme je kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií. Téměř vykynuté je obrátíme, potřeme vodou, posypeme hrubou solí a po krátkém dokynutí, (asi 15 minut), dáme upéct do dobře vyhřáté trouby (220°C/15-20 min).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!