Pivní žemle
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 280 g piva
- rovná lžička cukru
- 2 rovné lžičky soli
- 30 g změklého sádla
- 500 g hladké mouky
- velká špetka drceného kmínu
- 15 g droždí
Postup Pivní žemle
Postup přípravy receptu
-
V pivu rozmícháme cukr a droždí, přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme dobře vykynout (přibližně hodinu) - během kynutí dvakrát prohněteme.
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 9 dílů a z každého uděláme bulku, kterou necháme asi 10 minut odpočinout. Pak je všechny štětcem svrchu potřeme olejem a obrácenou vařečkou, (také namočenou v oleji), je narazíme až k podložce.
Naražené žemle obrátíme vzhůru nohama a uložíme je kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií. Téměř vykynuté je obrátíme, potřeme vodou, posypeme hrubou solí a po krátkém dokynutí, (asi 15 minut), dáme upéct do dobře vyhřáté trouby (220°C/15-20 min).