Pestrobarevný mrkvový dort
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 180 g třtinového cukru
- 240 g polohrubé mouky
- 3 vejce
- 1 lžička javorového sirupu
- 200 ml oleje
- 7 nahrubo nastrouhaných mrkví
- 1,5 zarovnané lžičky kypřící sody
- 1,5 zarovnané lžičky prášku do pečiva
- 1 vrchovatá lžička skořice
- špetka soli
- Krém:
- 160 g moučkového cukru (nebo podle chuti)
- 600 g termizovaného smetanového sýru typu lučina
- 120 g změklého másla
- 1 lžička javorového sirupu
- 3 různé potravinářské barvy
- trocha citronové šťávy
- Na ozdobu:
- 2 balení medvídků
Postup Pestrobarevný mrkvový dort
Postup přípravy receptu
-
Nejprve vyšlehejte vejce s třtinovým cukrem a sirupem. Zvlášť si promíchejte všechny suché přísady (mouku, sodu, kypřící prášek, sůl a skořici) a přidejte k vyšlehané vaječné směsi. Postupně do ní zašlehejte i olej a nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev. Poté těsto nalijte do vymazané dortové formy a pečte přibližně hodinu na 180°C.
Vyšlehejte dohladka změklé máslo s cukrem, sirupem a lučinou. Chuť dolaďte citronovou šťávou. Lučinový krém rozdělte do čtyř misek v poměru 2:1:1:1. Misku s dvojnásobně větším množstvím krému si dejte stranou a použijte k potření vrchní části dortu a boků. Zbylý krém v jednotlivých miskách postupně obarvěte třemi různými potravinářskými barvami.
Až korpus vychladne, třikrát ho podélně rozřízněte. Každé patro namažte jiným barevným krémem, pak celý dort potřete ze všech stran neobarveným krémem. Nakonec dort ozdobte medvídky a nechte vychladit v lednici. Dobrou chuť!