Pažitkové brambory se žampiony
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 500 g brambor
- 300 g žampionů
- 1 cibule
- 1 stroužek celého česneku
- lžíce oleje
- lžíce másla
- 2 lžíce hl. mouky
- 250 ml mléka
- 50 ml smetany - nemusí být
- 4 kuličky nového koření
- svazek pažitky
- sůl
- pepř
- špetka kmínu
- pár kapek citronové šťávy
Postup Pažitkové brambory se žampiony
Postup přípravy receptu
-
Oškrábané brambory a žampiony nakrájíme na větší kousky, cibuli na drobno. Brambory dáme vařit se solí, kořením a jen oloupaným česnekem. Asi v polovině vaření přihodíme žampiony. Jeden žampion nakrájený na plátky odložíme.
Když jsou brambory a žampiony měkké, vytáhneme česnek a scedíme většinu vody, kterou uchováme. Nejdříve na lžíci oleje opečeme plátky žampionu do křupava a odložíme na papírový ubrousek. Do zbylého výpeku přidáme máslo a cibuli. Necháme zpěnit, přisypeme mouku a uděláme jíšku. Zalijeme ji mlékem.
Mícháme, a až jíška zhoustne, přidáme ji k bramborám se žampiony. Hustotu upravíme odloženým bramborovo-žampionovým vývarem. Povaříme a dochutíme pepřem, případně solí. Nakonec kápneme pár kapek z citronu a vmícháme nakrájenou pažitku. Už nevaříme. Kdo chce smetanu, přidá ji těsně před dovařením.