Patrový čokoládový dort s marcipánovými květy
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:(30cm)
- 10 vajec
- 300 g cukru písek
- 10 lžic oleje
- špetka soli
- 60 g kakaa
- 240 g hladké mouky
- Korpus:(25cm)
- 5 vajec
- 15 g cukru písek
- 5 lžic oleje
- špetka soli
- 30 g kakaa
- 120 g hladké mouky
- krém:
- 500 ml vody
- 10 lžic polohrubé mouky
- 250 g másla
- cukr moučka podle chuti
- 3 lžíce kakaa
- čokopoleva základní:
- 100 g čokolády na vaření
- 125 g Omega Iva (ztužený tuk)
- 125 g másla
- 4 lžíce kakaa
- mleté ořechy
- broskvová marmeláda
- 5 banánů
- 750 ml pařížská šlehačka
- 3x ztužovač Smet-fix
- falešná marcipánová hmota
- stříbrné cukrové perličky
- kousek zlaté mašle
Postup Patrový čokoládový dort s marcipánovými květy
Postup přípravy receptu
-
Na korpusy ušleháme dotuha sníh se špetkou soli a cukrem, všleháme postupně olej a žloutky a nakonec vmícháme mouku s kakaem (podrobněji odkaz viz odkaz v poznámce).
Pečeme 40min. v předehřáté troubě na 150°C.
Na krém smícháme mouku s vodou, svaříme na hustou kaši, necháme vychladnout.
Změklé máslo ušleháme s cukrem, postupně všeháme moučnou kaši, cca 1/3 světlého krému odebereme, do zbytku všleháme kakao.
Ušleháme pařížskou šlehačku se ztužovači.
Na polevu necháme ve vodní lázni rozpustit tuk s máslem a čokoládou a vmícháme prosáté kakao, udržujeme v teplé lázni, v případě potřeby opět prohřejeme.
Korpusy necháme vychladnout, poté dvakrát prořízneme.
První plát potřeme marmeládou a kakaovým krémem, přiklopíme prostřední plát, opět potřeme marmeládou, na ni dáme vrstvu pařížské šlehačky, poklademe podélně rozkrojenými banány, přiklopíme posledním plátem.
Celý korpus pomažeme tenkou vrstvou kakaového krému i na bokách a dáme ztuhnout na 1hod. do lednice.
Poté obalíme boky korpusů mletými ořechy, vršky korpusů potřeme vrstvou polevy, na ztuhlou vrstvu dáme další tenkou vrstvu již tuhnoucí polevy a nožem od středu zvrásníme do stran.
Do tuhnoucí polevy usadíme kaly a růže z marcipánové hmoty, poprášené zlatou práškovou barvou a zlatou mašli.
Necháme ztuhnout.
Okraje dortu ozdobíme světlám krémem a cukrářskámi perlami.
Pozor u spodního korpusu na umístění květů, aby nezasahovaly do prostoru pro zapíchnutí nohou horního plata.
Oba hotové korpusy opatrně přemístíme na podnosy, vyměříme si umístění noh podstavce patra a do polevy vyhloubíme otvor, zapíchneme nohy, na které umístíme podnos s menším korpusem.
Kolem obou korpusů nastříkáme pro začištění opět světlý krém.