Ostružinový křehký koláč s čokoládou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 300 g hladké mouky
- 1/2 kostky másla (125 g)
- 1 vajíčko
- špetka soli
- cukr nebo javorový sirup dle chuti (cca dvě lžíce sirupu)
- Na náplň:
- tabulka hořké čokolády
- miska ostružin (můžete kombinovat s hruškami nadrobno nakrájenými)
- 1/2 balíčku máslových Bebe sušenek
- cukr
Postup Ostružinový křehký koláč s čokoládou
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme s na kostičky pokrájeným máslem, až vznikne drobenka. Přidáme špetku soli, sladidlo a teprve na závěr rozklepneme do mísy s drobenkou vajíčko. Co nejrychleji vše spojíme v hladké těsto. Dáme odležet cca na půl hodiny do lednice.
Z vychladlého těsta oddělíme zhruba 1/3 a dáme stranou. Zbylé 2/3 ručně vtlačíme do koláčové formy, poctivě zvedneme okraje. Dno propícháme vidličkou.
Čokoládu nastrouháme a bohatě jí vysypeme dno koláče, zasypeme jemnými drobečky sušenek (do nich se vpije šťáva z pečených ostružin).
Koláč naplníme ostružinami, ty pak zasypeme cukrem nebo polijeme sirupem.
Z té odložené 1/3 těsta si tvoříme dlouhé válečky, zploštíme je a postupně stvoříme mřížku na koláči.
Pečeme na 180 stupňů (v horkovzdušné troubě stačí 160), dokud koláč nezezlátne.