Ostružinový čokoládový dort
Recepty, MoučníkySuroviny
- 100 g másla
- 100 g cukru krupičky
- 60 g mouky
- 40 g kakaa
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 prášku do pečiva
- 70 g čokolády
- 3 vejce
- ostružiny
- želatina
Postup Ostružinový čokoládový dort
Postup přípravy receptu
-
Zapneme troubu na 160°C, aby se pěkně vyhřála, než připravíme těsto.
Vyšleháme společně cukr, povolené máslo a vajíčka. Poté přidáme kakao, mouku, vanilkový cukr i vanilkový prášek a opět vyšleháme do hladkého, nepříliš tuhého těsta. Nakonec vmícháme nalámané kousky čokolády.
Na dno formy umístíme pečicí papír a přelijeme těsto. Pomocí stěrky těsto porovnáme a navrch nasázíme ostružiny, které jemně vmáčkneme do těsta.
Dáme do trouby na cca 30 minut (160°C).
Těsně než je dort hotový, svaříme zbylé ostružiny (podle libosti, já dávám 3 hrnky, podle toho, kolika úrody je třeba se zbavit) a přecedíme přes husté síto, abychom se zbavili peciček. Nakonec vmícháme želatinu a připravíme marmeládu dle návodu na sáčku. Ještě horké pomalu lijeme na horkou buchtu.
Můžeme podávat dezert se šlehačkou a lístkem máty, ale moji žrouti ji baští nejraději jen tak.