Ořechový koláč s rebarborou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 90 g změklého másla
- 70 g hnědého třtinového cukru
- 3 vejce
- 100 g vlašských nastrouhaných ořechů
- 3 lžíce rumu
- 100 g polohrubé mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- Náplň:
- 500 g rebarbory
- 250 g jahodového džemu
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2-3 lžičky bramborového škrobu (Solamylu)
Postup Ořechový koláč s rebarborou
Postup přípravy receptu
-
Vejce rozdělíme na žlutky a bílky. Máslo třeme s cukrem, po chvíli postupně zašleháme žloutky. Pak přidáme rum, mouku promíchanou s kypřícím práškem, špetku soli a mleté ořechy. Z bílků ušleháme sníh a zapracujeme ho do těsta. Formu (20x30 cm) vyložíme pečícím papírem a rozetřeme do ní těsto. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 20 - 25 minut. Upečený koláč necháme ve formě vychladnout.
Stonky rebarbory oloupeme a nakrájíme na plátky. Vložíme je do kastrolu, podlijeme asi 3 lžícemi vody, přidáme cukr a přivedeme k varu. Povaříme do poloměkka, pak vmícháme jahodový džem a ještě krátce povaříme. Solamyl rozmícháme v trošce vody a náplň zahustíme. Náplň rozetřeme na upečený koláč a před podáváním necháme dobře vychladnout