Ořechový koláč s rebarborou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
90 g změklého másla
70 g hnědého třtinového cukru
3 vejce
100 g vlašských nastrouhaných ořechů
3 lžíce rumu
100 g polohrubé mouky
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
Náplň:
500 g rebarbory
250 g jahodového džemu
2 lžíce třtinového cukru
2-3 lžičky bramborového škrobu (Solamylu)

Postup přípravy receptu

  1. Vejce rozdělíme na žlutky a bílky. Máslo třeme s cukrem, po chvíli postupně zašleháme žloutky. Pak přidáme rum, mouku promíchanou s kypřícím práškem, špetku soli a mleté ořechy. Z bílků ušleháme sníh a zapracujeme ho do těsta. Formu (20x30 cm) vyložíme pečícím papírem a rozetřeme do ní těsto. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi 20 - 25 minut. Upečený koláč necháme ve formě vychladnout.

  2. Stonky rebarbory oloupeme a nakrájíme na plátky. Vložíme je do kastrolu, podlijeme asi 3 lžícemi vody, přidáme cukr a přivedeme k varu. Povaříme do poloměkka, pak vmícháme jahodový džem a ještě krátce povaříme. Solamyl rozmícháme v trošce vody a náplň zahustíme. Náplň rozetřeme na upečený koláč a před podáváním necháme dobře vychladnout


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!