Ořechový / kokosový beránek z jogurtového těsta

Recepty, Moučníky

Suroviny

cca 300 - 400 g polohrubé mouky, dle hustoty jogurtu (těsta)
1 prášek do pečiva
100 g mletých vlašských ořechů (nebo mandlí či kokosu)
400 g bílého jogurtu
180 g cukru krupice
1 vanilkového cukru
150 ml oleje
2 vejce
Dle chuti lze přidat:
kandované ovoce
nasekaná čokoláda
rozinky máčené v rumu
citronová kůra

Postup přípravy receptu

  1. Jogurt smícháme v míse s vejci, olejem a cukry, pak vmícháme ořechy, mandle či kokos a nakonec přisypeme mouku s kypřidlem. Vše dobře promícháme, těsto nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané beránkové formy a dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů dozlatova - vyzkoušíme špejlí.

  2. Po částečném zchladnutí beránka z formy vyklopíme a po vychladnutí dozdobíme dle chuti čokoládovou nebo bílkovou polevou nebo jen pocukrujeme a uvážeme mašli, aby ho našli...

  3. Do pekařských litinových forem na malého i většího beránka postačí toto množství na oba a pokud peču v silikonové formě, těsto se do ní vejde všechno. Formy nejsou uzavíratelné, takže jde dobře odhadnout, kdy jsou dozlatova a test špejlí provedeme klasicky, jako u bábovek... Většího beránka jsem pekl cca 30 minut a malého zhruba o 10 minut méně. V silikonové si to už přesně nepamatuji, ale těch 40 minut určitě...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!