Odlehčené bramborové knedlíčky s houbovo-rozmarýnovou omáčkou
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- Na knedlíčky:
- 8 středně velkých, ve slupce uvařených brambor
- 1 vanička polotučného tvarohu
- 2 vejce
- polohrubá mouka
- dětská krupička (obojí podle potřeby)
- sůl
- Na omáčku:
- 1 hrnek sušených hříbků (nebo směsi lesních hub)
- lžíce másla
- 1 cibule
- 1-2 stroužky česneku
- 2 lžičky hladké mouky
- masový vývar nebo zeleninový vývar (nejlepší je hovězí) nebo voda
- sůl
- bílý pepř
- sušený rozmarýn nebo čerstvý rozmarýn
- 2 lžíce zakysané smetany
Postup Odlehčené bramborové knedlíčky s houbovo-rozmarýnovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Do vlažného vývaru nebo vody namočíme sušené houby a dáme stranou.
Na knedlíčky oloupeme a na jemno nastrouháme vychladlé brambory. Do misky k nim přidáme tvaroh, vejce, sůl a po dvou hrstech mouky a krupičky. Prohněteme a podle hustoty těsta ještě přidáváme mouku i krupičku tak, abychom dostali pevnější těsto.
Z vypracovaného těsta vytvoříme válečky o průměru cca 6 cm, vložíme do kráječe na knedlíky a nakrájíme na plátky. Z každého plátku uválíme v dlaních kulatý knedlíček. Tímto jednoduchým fíglem dosáhneme toho, že všechny knedlíčky budou stejně velké.
Zaváříme do vroucí vody a vaříme asi 8 minut (zkusíme rozkrojením jednoho knedlíčku).
Mezitím připravíme omáčku: na másle dozlatova osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme rozmáčklý a na kousky nasekaný česnek, necháme zavonět a zasypeme hladkou moukou.
Chvíli smažíme, přidáme houby i s vývarem (vodou), osolíme, opepříme, přidáme posekané lístečky rozmarýnu a na mírném ohni asi 15 minut pomalu a za častého míchání povaříme.
Nakonec přidáme zakysanou smetanu, řádně promícháme a stáhneme z ohně. Omáčku případně dochutíme a podáváme s knedlíčky.