Očkovaný chleba
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 20 g žitného kvásku
- 150 g žitné chlebové mouky
- 350 g pšeničné chlebové mouky
- 320 g vody
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2 rovné lžičky soli
Postup Očkovaný chleba
Postup přípravy receptu
-
Ve vodě rozmícháme kvásek, přidáme všechny ostatní suroviny a promísíme v těsto, které necháme zakryté kynout asi 10 hodin - po téhle době musí mít viditěně zvětšený objem.
Těsto z mísy vyškrábneme na pomoučený stůl, popřekládáme a necháme asi 15 minut odpočinout. Pak zformujeme bochník, který necháme vykynout v pomoučené ošatce - cca 2 hodiny v teple nebo přes noc v lednici.
Vykynutý bochník opatrně, s oporou ruky vykulíme na plech, ometeme přebytečnou mouku, bochník postříkáme vodou a upečeme v dobře vyhřáté troubě (230 °C/40-45 minut).