Očkovaný chleba

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

20 g žitného kvásku
150 g žitné chlebové mouky
350 g pšeničné chlebové mouky
320 g vody
2 lžičky drceného kmínu
2 rovné lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. Ve vodě rozmícháme kvásek, přidáme všechny ostatní suroviny a promísíme v těsto, které necháme zakryté kynout asi 10 hodin - po téhle době musí mít viditěně zvětšený objem.

  2. Těsto z mísy vyškrábneme na pomoučený stůl, popřekládáme a necháme asi 15 minut odpočinout. Pak zformujeme bochník, který necháme vykynout v pomoučené ošatce - cca 2 hodiny v teple nebo přes noc v lednici.

  3. Vykynutý bochník opatrně, s oporou ruky vykulíme na plech, ometeme přebytečnou mouku, bochník postříkáme vodou a upečeme v dobře vyhřáté troubě (230 °C/40-45 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!