Norimberské perníčky bez lepku, mléka a vajec
Recepty, CukrovíSuroviny
- 150 g marcipánu (pravého, tj. jen mandle a cukr, žádné sušené mléko a podobně)
- 80 g moučkového cukru
- 70 g bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička perníkového koření
- 1/2 lžičky Xanthanu nebo Guaru
- špetka soli
- 3 lžíce jemně nasekaných mandlí
- 3 lžíce meruňkové marmelády
- 1 lžíce drobně nasekaného oranžátu
- 1 lžíce drobně nasekaného citronátu
- 1 lžíce drobně nasekaného kandovaného zázvoru
- 1 lžíce nasekaných kandovaných třešní
- 50 ml vody
- mandle (na půlky)
- citronová poleva (moučkový cukr, citronová šťáva)
Postup Norimberské perníčky bez lepku, mléka a vajec
Postup přípravy receptu
-
Ze všech surovin vypracujeme tužší nelepivé těsto. Je-li třeba, přidáme trochu vody.
Z těsta odebíráme malé kuličky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a dlaní je zploštíme do silnější placičky.
Pečeme při 160°C asi 12 minut.
Hotové perníčky necháme vychladnout na plechu. Zcela vychladlé je zdobíme citronovou polevou a půlkami mandlí.