Nastavovaná smetanová bramborová kaše s pohankou

Recepty, Přílohy

Suroviny

500 g oloupaných brambor
100 g pohanky
cca 180 ml smetany na vaření, dle moučnatosti brambor
větší snítka tymiánu
2-3 stroužky česneku
plnější lžíce másla
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané, pokrájené brambory dáme vařit v osolené vodě se dvěma rozmáčknutými stružky česneku doměkka. Pohanku nasypeme do vroucí osolené vody, kde ji minutku povaříme i se snítkou tymiánu, zaklopíme a necháme v teple dojít. Hrnec můžeme zabalit do utěrky, aby teplo rychle neunikalo.

  2. Vařené brambory scedíme a rozšťoucháme s máslem a smetanou. Česnek není nutné vyndavat, v kaši ho už stejně nenajdeme a kaši též není nutné šlehat do hedvábna, kousky brambor jsou v kaši příjemným doplňkem. Do brambor přidáme trošičku čerstvě rozetřeného česneku, osolíme dle chuti, přisypeme scezenou pohanku, ze které jsme vyndali větvičku z tymiánu, promícháme a můžeme podávat.

  3. Podáváme například s osmaženou cibulkou a volským okem nebo osmaženou uzeninou, karbanátkem...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!