Mrkvové lívanečky se zakysanou smetanou
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- Těsto:
- 1 větší mrkev, jemně nastrouhaná
- 250 g zakysané smetany
- 50 ml mléka
- 2 lžíce rumu
- 50 g moučkového cukru nebo vanilkový cukr
- 2 vejce
- cca 130 g hladké mouky
- 0,5 balení prášku do pečiva
- špetka soli
- Dále:
- olej na smažení
- ubrousek
- bílý jogurt nebo zakysaná smetana
- med nebo cukr
- mrkev nebo sezonní ovoce na dozdobení
Postup Mrkvové lívanečky se zakysanou smetanou
Postup přípravy receptu
-
Větší mrkev očistíme, nastrouháme, smícháme se smetanou, mlékem, rumem, cukrem, solí, žloutky, moukou (dle hustoty těstíčka) a kypřidlem. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.
Těstíčko nabíráme lžící a klademe na pánev s malým množstvím rozpáleného oleje. Smažíme z obou stran dozlatova, nejlépe na teflonové nebo keramické pánvi. Přebytečný tuk odsaje papírový ubrousek, na který klademe hotové lívance.
Lívance podáváme s jogurtem nebo smetanou oslazenou medem (cukrem) a dozdobíme dle chuti.