Mrkev na kyselo

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg na hrubo nastrouhané mrkve
cca 400 g vepřového na guláš(na nudličky nebo kostičky nakrájané, ale můžete použít bůček)
2 vrchovaté polévkové lžíce sádla (nejlépe přímo z masny, nebo domácí, ne z obchodních řetězců)
3-4 lžičky soli
2,5 polévkové lžíce octa
1/4 lžičky mletého černého pepře
1 polévková lžíce cukru moučka (nebo 1,5 lžíce cukr krystal)
1 větší cibulka nebo 2 malé
hladká mouka a voda na zalití + zahuštění
čerstvý chléb

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si vše předchystáme, oloupeme a na jemno nakrájíme cibulku.

  2. Maso si nakrájíme na nudličky, nebo si kupte nakrájené už z obchodu.

  3. Mrkvičku očistíme a pokud máte dítka a jablíčko, tak nejdříve nastrouhejte půl mrkvičky po jemné části struhadla a dostrouhejte jablíčko, přidejte cukr a trošku citronu, promíchejte, máte zabavené děti a můžete pokračovat ve vaření.

  4. Zbylé mrkve nastrouhejte na hrubém struhadle.

  5. Dejte do hrnce sádlo, nechte rozpustit, přidejte na jemno nakrájenou cibulku, jakmile budou známky sklovatění, přidejte maso a promíchejte a restujte, ve volném čase přidejte do hrnce sůl, pepř a restujte do zbělení masa. Přidejte nastrouhanou mrkev, zalejte vodou tak, aby mrkev plavala a duste do změknutí mrkvičky.

  6. Mezitím si můžete připravit z mouky a vody zahušťovadlo, já dala půl hrnku vody a dosypala hl.moukou po okraj.

  7. Jakmile bude mrkev měkká, přidejte cukr, ocet, promíchejte a můžete přidat zahušťovadlo, povařte ještě 5 minut a máte hotovo. Naléváme do talířků, nebo misek a přikusujeme čerstvý chléb.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!