Mrkev na kyselo
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 kg na hrubo nastrouhané mrkve
- cca 400 g vepřového na guláš(na nudličky nebo kostičky nakrájané, ale můžete použít bůček)
- 2 vrchovaté polévkové lžíce sádla (nejlépe přímo z masny, nebo domácí, ne z obchodních řetězců)
- 3-4 lžičky soli
- 2,5 polévkové lžíce octa
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1 polévková lžíce cukru moučka (nebo 1,5 lžíce cukr krystal)
- 1 větší cibulka nebo 2 malé
- hladká mouka a voda na zalití + zahuštění
- čerstvý chléb
Postup Mrkev na kyselo
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si vše předchystáme, oloupeme a na jemno nakrájíme cibulku.
Maso si nakrájíme na nudličky, nebo si kupte nakrájené už z obchodu.
Mrkvičku očistíme a pokud máte dítka a jablíčko, tak nejdříve nastrouhejte půl mrkvičky po jemné části struhadla a dostrouhejte jablíčko, přidejte cukr a trošku citronu, promíchejte, máte zabavené děti a můžete pokračovat ve vaření.
Zbylé mrkve nastrouhejte na hrubém struhadle.
Dejte do hrnce sádlo, nechte rozpustit, přidejte na jemno nakrájenou cibulku, jakmile budou známky sklovatění, přidejte maso a promíchejte a restujte, ve volném čase přidejte do hrnce sůl, pepř a restujte do zbělení masa. Přidejte nastrouhanou mrkev, zalejte vodou tak, aby mrkev plavala a duste do změknutí mrkvičky.
Mezitím si můžete připravit z mouky a vody zahušťovadlo, já dala půl hrnku vody a dosypala hl.moukou po okraj.
Jakmile bude mrkev měkká, přidejte cukr, ocet, promíchejte a můžete přidat zahušťovadlo, povařte ještě 5 minut a máte hotovo. Naléváme do talířků, nebo misek a přikusujeme čerstvý chléb.