Moravské majolkovékoláčky nejen k vínu

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

Na těsto:
1/2 hrnku mléka
3 polévková lžíce majolky
2 kávová lžička soli
1 kávová lžička cukru krupičky
2 hrnky hladké mouky
1 polévková lžíce slunečnicových semínek
1 kávová lžička celého máku
1/2 kostky droždí(21g)
Na náplň:
110 g jihočeské nivy s modrou plísní
200 g měkkého tvarohu
1 bílek
1/2 červené kapie
Na ozdobu:
1 žloutek rozmíchaný
1 PL oleje
150-200 g salámu
klobásky(já použila pikantní kabanos)
150 g eidamu
-------------
1 hrnek=200 ml

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny vložíme suroviny na těsto, tak jak jsou po sobě napsané a zapneme program Těsto: hnětení a kynutí bez pečení.

  2. Na náplň namícháme tvaroh, s na jemném struhadle nastrouhanou nivou, na drobné kostičky nakrájenou kapií a vyklepnutým bílkem.

  3. Vykynuté těsto přendáme do mísy, polévkovou lžící vykrajujeme kousky a klademe na hladkou moukou poprášený vál.

  4. Pak každý kousek prsty roztáhneme do koláčkovitého tvaru, poklademe náplní (1 vrchovatá kávová lžička) zabalíme do uzlíku viz. foto a uzlíkem dospod klademe na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout.

  5. Potom do středu každého koláčku vytlačíme, nejlépe vajíčkem, důlek, potřeme rozšlehaným žloutkem s olejem, důlek naplníme na jemném struhadle nastrouhanou uzeninou, posypeme na hrubém struhadle nastrouhaným eidamem a dáme do předehřáté trouby na 12 minut upéct při teplotě 150°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!