Moravské majolkovékoláčky nejen k vínu
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- Na těsto:
- 1/2 hrnku mléka
- 3 polévková lžíce majolky
- 2 kávová lžička soli
- 1 kávová lžička cukru krupičky
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 polévková lžíce slunečnicových semínek
- 1 kávová lžička celého máku
- 1/2 kostky droždí(21g)
- Na náplň:
- 110 g jihočeské nivy s modrou plísní
- 200 g měkkého tvarohu
- 1 bílek
- 1/2 červené kapie
- Na ozdobu:
- 1 žloutek rozmíchaný
- 1 PL oleje
- 150-200 g salámu
- klobásky(já použila pikantní kabanos)
- 150 g eidamu
- -------------
- 1 hrnek=200 ml
Postup Moravské majolkovékoláčky nejen k vínu
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny vložíme suroviny na těsto, tak jak jsou po sobě napsané a zapneme program Těsto: hnětení a kynutí bez pečení.
Na náplň namícháme tvaroh, s na jemném struhadle nastrouhanou nivou, na drobné kostičky nakrájenou kapií a vyklepnutým bílkem.
Vykynuté těsto přendáme do mísy, polévkovou lžící vykrajujeme kousky a klademe na hladkou moukou poprášený vál.
Pak každý kousek prsty roztáhneme do koláčkovitého tvaru, poklademe náplní (1 vrchovatá kávová lžička) zabalíme do uzlíku viz. foto a uzlíkem dospod klademe na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout.
Potom do středu každého koláčku vytlačíme, nejlépe vajíčkem, důlek, potřeme rozšlehaným žloutkem s olejem, důlek naplníme na jemném struhadle nastrouhanou uzeninou, posypeme na hrubém struhadle nastrouhaným eidamem a dáme do předehřáté trouby na 12 minut upéct při teplotě 150°C.