Mátové pokušení Čokoládové košíčky s mátovým krémem
Recepty, MoučníkySuroviny
- 140 g čerstvé máty
- 250 g bílé čokolády
- 100 g tmavé čokolády s alespoň 70% kakaa
- 20 g másla
- 100 ml smetany ke šlehání (nejlépe s obsahem tuku 40%)
- bílek
- krupicový cukr
- několik malých lístků máty na dozdobení
- + čistý tenký štětec
- + papírové košíčky
Postup Mátové pokušení Čokoládové košíčky s mátovým krémem
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravte krém, který musí dlouho chladnout: Menší kastrůlek postavte na velmi mírný plamen a vlijte do něj 100 ml smetany společně s mátou. Po chvilce máta zvadne, takže se celá ponoří do smetany, a takto ji nechte alespoň 5 minut vařit, aby se do smetany uvolnilo mátové aroma.
Mezitím si vytvořte vodní lázeň tak, že postavíte teplovzdornou misku nad hrnec s mírně vroucí vodou (pozor aby se její dno nedotýkalo hladiny) a nalámejte do ní 150 g bílé čokolády. Nechte ji rozpustit společně s 20 g másla.
Přes jemný cedník do rozpuštěné čokolády přelijte teplou mátovou smetanu a vymíchejte v hladkou směs. Nechte ji vychladnout, přikryjte potravinovou fólií a uložte do ledničky alespoň na 4 hodiny (nejlépe však přes noc).
Teď máte čas na přípravu košíčků. Ve vodní lázni si rozpusťte 100g bílé čokolády a pomocí štětečku důkladně vytřete papírový košíček (dno i stěny musí být pokryty souvislou vrstvičkou čokolády). Uložte ztuhnout – nejlépe do mrazničky.
Zatímco košíčky chladnou, rozpusťte si ve vodní lázni i tmavou čokoládu a pořádně ji vymíchejte, aby zchladla (viz tipy a triky).
Vlažnou tmavou čokoládou pak opět pomocí štětečku vytřete vychlazené košíčky a znovu uložte asi tak na 5 minut do mrazničky.
Z každého kousku opatrně svlékněte papírový košíček (pozor, stěny čokoládových košíčků jsou poměrně křehké) a znovu je uložte do chladu (už stačí lednice).
Řádně vychlazený mátový krém krátce prošlehejte a naplňte jím cukrářský sáček s hvězdicovou trubicí.
Do každého košíčku pak ozdobně stříkněte trošku krému a opět uložte do chladu.