Masozeleninové topinky pro děti i tatínky

Recepty, Mleté maso

Suroviny

500 gr mleté maso mix(50:50)
500 gr cibule
500 gr zelené papriky (možno přidat i kápii)
500 gr rajčat
300 gr mrkve
300 gr celeru
několik stroužků česneku (záleží na síle česneku a na Vaší chuti)
1 plechovka rajského protlaku
1 velká lžíce sádla
2 lžíce sladké mleté papriky
1 lžíce mletého kmínu
2 lžíce cukru
1 lžíce soli
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Ve velkém hrnci na sádle osmažíme nahrubo nakrájenou cibulku. Po chvíli přidáme na plátky pokrájený česnek. Krátce orestujeme. Přidáme mleté maso, opět orestujeme, zasypeme mletou paprikou a kmínem, ještě krátce orestujeme, přidáme rajský protlak, důkladně promícháme a podlijeme cca dvěma deci vody (máme-li vývar, tím líp). Dusíme pod pokličkou.

  2. Pokrájíme papriky nahrubo, přidáme do hrnce, pokrájíme rajčata, přidáme do hrnce, nastrouháme mrkev, přidáme do hrnce, nastrouháme celer, přidáme do hrnce. Přidáme sůl a cukr, pro fajnšmekry přidáme indické chilli. Dusíme cca 20 minut, dalších deset minut vaříme v odkrytém hrnci, aby se odpařila přebytečná voda.

  3. Vše rozmixujeme ponorným mixérem. Zchladlou směs vrstvíme na topinky, podáváme se zeleninovou oblohou.

  4. Jako variantu je možné navršit směs na rozpůlené bagety, posypat sýrem (balkán, niva, mozzarela) a zapéct v troubě.

  5. Zbylou směs zavařím do sklenic. Hodí se nejen na topinky, ale i na špagety nebo na lasagne.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!