Malinové koláčky se skořicovou drobenkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 100 g změklého másla
- 2 žloutky
- 100 g cukru krupice
- 5 g vanilkového cukru
- kostka droždí
- nastrouhaná kůra z menšího citronu
- 6 g soli
- 175 ml vlažného mléka
- Náplň:
- maliny
- 1 kostka jemného tvarohu
- 1 žloutek
- 200 ml mléka
- 1/2 sáčku vanilkového pudinku
- cukr dle chuti
- Drobenka:
- 125 g másla
- 125 g cukru krupice
- 125 g polohrubé mouky
- skořice (já dávám zarovnanou lžičku)
- vejce na potření
Postup Malinové koláčky se skořicovou drobenkou
Postup přípravy receptu
-
Pokud budeme dělat, těsto v pekárně, nejdříve vlijeme tekuté suroviny, pak sypké (droždí nakonec, nejlépe k cukru, sůl dát od droždí co nejdál) a necháme vymíchat a vykynout při programu TĚSTO.
Pokud budeme dělat těsto ručně, v mléce rozpustíme cukr, droždí, přimícháme trochu mouky a necháme nakynout cca 30 minut na teplém místě. Poté přidáme zbytek surovin a těsto pořádně propracujeme vařečkou. Tzv. ho nadzvedáváme - kucháme, aby se do těsta dostal vzduch. Pod přikrytou utěrkou opět necháme vykynout.
Mezitím si připravíme plňku. Z pudinkového prášku a mléka si uvaříme podle návodu na sáčku pudink, necháme ho vychladnout. Nesmí být horký!
Přimícháme tvaroh, cukr dle chuti a žloutek. Připravíme si i drobenku, všechny suroviny smícháme rukama azapracujeme do sypké drobenky.
Těsto si vyválíme na placku, cca 4 mm silnou a vykrajujeme kolečka (já jako vykrajovátko používám větší hrneček), přendáme kolečka na plech, na který dáme pečící papír, necháme opět cca půlhodinku odpočívat, lžící si uděláme důlek a pomocí zdobícího sáčku naneseme náplň.
Doprostřed dáme ze 3-5 malin (dle velikosti), pomažeme kraje rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů, cca 15-20 minut.