Malinové koláčky se skořicovou drobenkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
100 g změklého másla
2 žloutky
100 g cukru krupice
5 g vanilkového cukru
kostka droždí
nastrouhaná kůra z menšího citronu
6 g soli
175 ml vlažného mléka
Náplň:
maliny
1 kostka jemného tvarohu
1 žloutek
200 ml mléka
1/2 sáčku vanilkového pudinku
cukr dle chuti
Drobenka:
125 g másla
125 g cukru krupice
125 g polohrubé mouky
skořice (já dávám zarovnanou lžičku)
vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Pokud budeme dělat, těsto v pekárně, nejdříve vlijeme tekuté suroviny, pak sypké (droždí nakonec, nejlépe k cukru, sůl dát od droždí co nejdál) a necháme vymíchat a vykynout při programu TĚSTO.

  2. Pokud budeme dělat těsto ručně, v mléce rozpustíme cukr, droždí, přimícháme trochu mouky a necháme nakynout cca 30 minut na teplém místě. Poté přidáme zbytek surovin a těsto pořádně propracujeme vařečkou. Tzv. ho nadzvedáváme - kucháme, aby se do těsta dostal vzduch. Pod přikrytou utěrkou opět necháme vykynout.

  3. Mezitím si připravíme plňku. Z pudinkového prášku a mléka si uvaříme podle návodu na sáčku pudink, necháme ho vychladnout. Nesmí být horký!

  4. Přimícháme tvaroh, cukr dle chuti a žloutek. Připravíme si i drobenku, všechny suroviny smícháme rukama azapracujeme do sypké drobenky.

  5. Těsto si vyválíme na placku, cca 4 mm silnou a vykrajujeme kolečka (já jako vykrajovátko používám větší hrneček), přendáme kolečka na plech, na který dáme pečící papír, necháme opět cca půlhodinku odpočívat, lžící si uděláme důlek a pomocí zdobícího sáčku naneseme náplň.

  6. Doprostřed dáme ze 3-5 malin (dle velikosti), pomažeme kraje rozšlehaným vejcem, posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 stupňů, cca 15-20 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!