Makovky

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hladké mouky
špetka soli
70 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
100 g vařených studených brambor
70 g másla nebo jiného tuku
1 žloutek
230 - 240 ml mléka - dle potřeby
21 g čerstvého droždí
1 vejce na potření povrchu
celý mák na posypání povrchu

Postup přípravy receptu

  1. Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Používám domácí pekárnu, kde jako první dáme vlažné mléko, rozpuštěný ale vlahý tuk, žloutek, jemně nastrouhané vařené brambory, prosátou hladkou mouku smíchanou se solí, cukr a vanilkový cukr, nahoru přidáme rozdrobené droždí. Zvolíme program Těsto.

  2. Vykynuté těsto vyjmeme na mírně podsypaný vál, rozdělíme na deset nebo více dílů z kterých uděláme malé bochánky. Ty pak rozválíme na válečky a formujeme je do různých tvarů. Naskládáme na plech s teflonovou fólií nebo s papírem na pečení. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

  3. Po vykynutí potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme celým mákem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při cca 190 -195°C asi 20 - 25 minut, záleží jak velké makovky máme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!