Majonéza a tatarská omáčka
Recepty, OmáčkySuroviny
- 200 ml slunečnicového oleje
- 50 ml olivového oleje
- 2 žloutky
- 1 lžičku bílého vinného octa
- 1 lžičku dijonské hořčice
- 2 lžičky čerstvě vymačkané citronové šťávy
- špetku soli
- špetku bílého pepře
- 2 najemno nakrájené šalotky
- 25 g najemno nakrájených nakládaných okurek
- 25 g nasekaných kaparů
- 2 polévkové lžíce na jemno nakrájené hladkolisté petrželky
Postup Majonéza a tatarská omáčka
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny mají mít pokojovou teplotu. Jinak se emulze může srazit. Žloutky, hořčici a ocet dejte do větší mísy, přidejte špetku soli, bílého pepře a pomocí metly směs pomalu šlehejte.
Smíchejte oba druhy oleje a za stálého šlehání je začněte přidávat nejprve po kapkách. Jakmile začne směs houstnout, můžete olej přidávat tenoučkým pramínkem. Takto postupujte, dokud do směsi nevmícháte všechen olej.
Nakonec do směsi vmíchejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a dle potřeby dochuťte opět solí nebo pepřem. Takto máte připravenou základní majonézu.
Při přípravě tatarské omáčky vmíchejte do majonézy postupně na jemno nakrájené nebo nastrouhané šalotky, nasekané nakládané okurky, nasekané kapary a na závěr hladkolistou petrželku. Vše pořádně promíchejte.