Levandulové cupcakes
Recepty, MoučníkySuroviny
- 150 gramů hladké mouky
- 1/2 lžičky sody bikarbony (lez dát i prášek do pečiva)
- 60 gramů krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 vejce
- zrnko soli
- 120 gramů rozpuštěného másla
- špetka citronové kůry (nemáte-li levandulový med)
- 1-2 polévkové lžíce levandule-sušený květ
- 2 polévkové lžíce levandulového medu (případně obyčejný med)
- Krém:
- mléko
- vanilkový pudink
- mascarpone nebo kostku tvarohu
- moučkový cukr
- sušené květy levandule
- 1 lžička levandulového medu
- 1/3 malé lžičky potravinářského fialového barviva
- na ozdobení např. brusinka
Postup Levandulové cupcakes
Postup přípravy receptu
-
Prosátou hladkou mouku smícháme se sodou bikarbonou, případně práškem do pečiva, dáme špetku soli, přisypeme promnuté sušené levandulové květy.
Dvě vejce a oba cukry - moučkový i vanilkový vyšleháme do husté pěny. Přidáme ke směsi suché.
Vmícháme rozpuštěné máslo, med a trošku citronové kůry. S medem opatrně, přidáváme spíše postupně, dávka 1-2 lžíce je orientační dle medu, jeho hustoty atd.
Pomocí čajové lžičky nabíráme těsto a vléváme-vkládáme do papírových košíčků, ve kterých se bude těsto péci. Košíček naplňujeme maximálně do 2/3, protože těsto naskočí. Pečeme při teplotě nízké, kolem 170-180 stupňů asi 10-15 minut.
Levandulový krém uděláme tak, že v mléce uvaříme vanilkový pudink dle návodu, necháme ho vychladnout.
Ušleháme mascarpone či tvaroh s máslem a cukrem a přidáme v ruce promnuté levandulové sušené kvítky. Do krému lze přimíchat špetičku fialového krémového barviva a smícháme s vychladlým pudinkem.
Krém nanášíme cukrářským sáčkem a dozdobíme např. brusinkou.