Levandulové cupcakes

Recepty, Moučníky

Suroviny

150 gramů hladké mouky
1/2 lžičky sody bikarbony (lez dát i prášek do pečiva)
60 gramů krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
2 vejce
zrnko soli
120 gramů rozpuštěného másla
špetka citronové kůry (nemáte-li levandulový med)
1-2 polévkové lžíce levandule-sušený květ
2 polévkové lžíce levandulového medu (případně obyčejný med)
Krém:
mléko
vanilkový pudink
mascarpone nebo kostku tvarohu
moučkový cukr
sušené květy levandule
1 lžička levandulového medu
1/3 malé lžičky potravinářského fialového barviva
na ozdobení např. brusinka

Postup přípravy receptu

  1. Prosátou hladkou mouku smícháme se sodou bikarbonou, případně práškem do pečiva, dáme špetku soli, přisypeme promnuté sušené levandulové květy.

  2. Dvě vejce a oba cukry - moučkový i vanilkový vyšleháme do husté pěny. Přidáme ke směsi suché.

  3. Vmícháme rozpuštěné máslo, med a trošku citronové kůry. S medem opatrně, přidáváme spíše postupně, dávka 1-2 lžíce je orientační dle medu, jeho hustoty atd.

  4. Pomocí čajové lžičky nabíráme těsto a vléváme-vkládáme do papírových košíčků, ve kterých se bude těsto péci. Košíček naplňujeme maximálně do 2/3, protože těsto naskočí. Pečeme při teplotě nízké, kolem 170-180 stupňů asi 10-15 minut.

  5. Levandulový krém uděláme tak, že v mléce uvaříme vanilkový pudink dle návodu, necháme ho vychladnout.

  6. Ušleháme mascarpone či tvaroh s máslem a cukrem a přidáme v ruce promnuté levandulové sušené kvítky. Do krému lze přimíchat špetičku fialového krémového barviva a smícháme s vychladlým pudinkem.

  7. Krém nanášíme cukrářským sáčkem a dozdobíme např. brusinkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!