Lahodný jablečný koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- 4-5 větších kyselých jablek
- 150 ml citronové vody suchého cidru nebo bílého vína
- 5-7 lžic třtinového cukru
- 1 lžička bramborové moučky
- 0,5 lžíce vody
- 300 ml ovesných vloček
- 75-100 g másla
- 1 vejce
Postup Lahodný jablečný koláč
Postup přípravy receptu
-
Jablka oloupeme a pokrájíme na dílky. Dáme je do hrnce, zalijeme citronovou vodou (cidrem nebo vínem) a rozvaříme je na hustou kaši. Ochutíme 2-4 lžícemi třtinového cukru. Bramborovu moučku smícháme s vodou a přilijeme k jablkům.
Vše přivedeme k varu a pak stáhneme z ohně. Připravíme si vrchní vrstvu smícháním ovesných vloček, 3 lžic cukru, vajíčka a másla. Propracujeme nejlépe rukama a chvíli necháme odstát.
Mezitím vlijeme jablečnou směs do vymazané, nebo pečícím papírem vyložené, formy a na vrch klademe vrchní vrstvu z ovesných vloček.
Klademe ji co nejtěsněji k sobě, aby na povrchu vytvořila křupavou krustu. Pečeme v troubě na 180°C asi 30 minut.