Kuřecí (skoro) perkelt s noky
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- Perkelt:
- 600 g horních kuřecích stehen (steaky)
- červený paprikový lusk
- slovenská bílá paprika (zelená)
- 150 g šabatecké slaniny
- lžíce sádla
- 2 velké cibule
- 2 zralá, ale pevná rajčata
- 300 ml drůbežího vývaru
- (nebo gelový bujon + stejné množství vody)
- 200 g zakysané smetany
- lžíce hladké mouky
- vrchovatá lžíce mleté papriky maďarské nebo slovenské
- lžička cayenského pepře nebo chilli nebo pálivé papriky
- lžíce barevného drceného pepře
- Noky:
- 500 g hladké mouky
- 5 vajec (no, fakt pět)
- 100 ml vody
- lžička soli
- 2 lžíce oleje
Postup Kuřecí (skoro) perkelt s noky
Postup přípravy receptu
-
Ve velké pánvi na lžíci sádla osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nahrubo nakrájené cibule a restujeme dozlatova. Cibule by neměla být tmavá, jako je např. na guláš.
Maso nakrájíme na velikost malíčku (u ruky), osolíme a posypeme nahrubo podrceným pepřem.
Vhodíme do pánve a restujeme, dokud maso nezbělá.
Odstavíme z ohně, vsypeme papriku tu i onu, promícháme. Přidáme nahrubo nakrájená rajčata a papriky, gelový bujon (pokud nemáme domácí vývar) a vrátíme zpět na oheň. Krátce promícháme a zalijeme vodou (vývarem).
Za mírného probublávání dusíme cca 15 minut.
Kysanou smetanu vyklopíme do misky, přidáme mouku a z pánve 3 lžíce šťávy. Řádně rozkvedláme a vlijeme do pánve. Necháme provařit dalších 10 minut.
Vyladíme chutě např. solí.
Omáčka by neměla být příliš hustá. Tahle konzistencí připomínala hustější polévku. Ideální přílohou jsou noky.
Postup nokový: Z ingrediencí propracujeme polotuhé těsto a přes haluškovač vytlačujeme do vřící, osolené vody, do které přidáme trochu oleje nebo můžeme nočky vykrajovat lžičkou. Noky vaříme cca 5 - 7 minut, poté přemístíme do sítka a ihned propláchneme studenou vodou.