Kuřecí (skoro) perkelt s noky

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

Perkelt:
600 g horních kuřecích stehen (steaky)
červený paprikový lusk
slovenská bílá paprika (zelená)
150 g šabatecké slaniny
lžíce sádla
2 velké cibule
2 zralá, ale pevná rajčata
300 ml drůbežího vývaru
(nebo gelový bujon + stejné množství vody)
200 g zakysané smetany
lžíce hladké mouky
vrchovatá lžíce mleté papriky maďarské nebo slovenské
lžička cayenského pepře nebo chilli nebo pálivé papriky
lžíce barevného drceného pepře
Noky:
500 g hladké mouky
5 vajec (no, fakt pět)
100 ml vody
lžička soli
2 lžíce oleje

Postup přípravy receptu

  1. Ve velké pánvi na lžíci sádla osmažíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nahrubo nakrájené cibule a restujeme dozlatova. Cibule by neměla být tmavá, jako je např. na guláš.

  2. Maso nakrájíme na velikost malíčku (u ruky), osolíme a posypeme nahrubo podrceným pepřem.

  3. Vhodíme do pánve a restujeme, dokud maso nezbělá.

  4. Odstavíme z ohně, vsypeme papriku tu i onu, promícháme. Přidáme nahrubo nakrájená rajčata a papriky, gelový bujon (pokud nemáme domácí vývar) a vrátíme zpět na oheň. Krátce promícháme a zalijeme vodou (vývarem).

  5. Za mírného probublávání dusíme cca 15 minut.

  6. Kysanou smetanu vyklopíme do misky, přidáme mouku a z pánve 3 lžíce šťávy. Řádně rozkvedláme a vlijeme do pánve. Necháme provařit dalších 10 minut.

  7. Vyladíme chutě např. solí.

  8. Omáčka by neměla být příliš hustá. Tahle konzistencí připomínala hustější polévku. Ideální přílohou jsou noky.

  9. Postup nokový: Z ingrediencí propracujeme polotuhé těsto a přes haluškovač vytlačujeme do vřící, osolené vody, do které přidáme trochu oleje nebo můžeme nočky vykrajovat lžičkou. Noky vaříme cca 5 - 7 minut, poté přemístíme do sítka a ihned propláchneme studenou vodou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!