Kuřecí řízky s brynzovou náplní - poradní

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

4 velké kuřecí stehenní řízky tzv steaky
12 špenát listový (záleží na velikosti masa i špenátu)
125 g brynzy
4 stroužky česneku
hrst vlašských ořechů
sůl
pepř
párátka
a dále na trojobal:
2 vejce
2 lžíce mléka nebo smetany
4 lžíce hladké mouky
přiměřeně strouhanky
a pokud budeme smažit v pánvi tak ještě
sádlo
olej nebo jiný tuk na kterém zvykle smažíme

Postup přípravy receptu

  1. Maso umyjeme, řádně osušíme a jen velmi zlehka osolíme, můžeme i opepřit.

  2. Mezi dvěma potravinařskými foliemi (nebo v mikrotenovém sáčku) rozklepeme na co možno nejtenčí plát. Když vyrobíme díru, nebo tam je již z výroby:-)), nevadí. Proč nevadí? Poněvadž nyní nastane maskování děr špenátem. Pokud nekoupíme již špenát praný, tento úkon provedeme sami(y).

  3. Poté jej necháme okapat a oschnout.

  4. Takže teď celou plochu masa pokryjeme špenátovými listy.

  5. Na ně rozdrobíme brynzu, poklademe česnekem, který pokrájíme na plátky.

  6. Ořechy vhodíme do mikrotenového sáčku a ztrestáme je paličkou na maso.. rozuměj: prostě je nahrubo posekáme... a třeba zrovínka tímto způsobem.

  7. Nyní nastává trochu nervózní období (můj případ), kdy se snažíme maso nějakým způsobem zabalit, zamotat.. zkrátka děláme, co umíme, pomůžeme si párátky.. prostě maso sbalíme nebo jen přehneme (to mi nešlo:-(). Šikovnější jenom konce po naplnění sklepnou paličkou. To by jistě šlo líp, kdybychom plnili prsní řízky. Ale co si budeme povídat.. ty stehenní jsou šťavnatější.

  8. Do misek nebo jiných vhodných nádob si připravíme: hladkou mouku, vejce + mléko, strouhanku.

  9. Zamotance osolíme, dáváme pozor na ta párátka, ať si nepopícháme prstíky!

  10. A klasicky jedeme na troj NE boj! obal:-))). Takže postupně zamotance obalíme v mouce, vejcetech a nakonec ve strouhance. A budeme smažit. Kdo má, použije k tomuto účelu fritézu.. no vytáhni ji, stejně od léta zahálí ve spíži!

  11. Kdo nemá, smaží ve vyšší vrstvě tuku a to velmi pomalu, ať se závitky pořádně prosmaží. Fritéza je v tomto případě výhodou, protože se maso smaží krásně ze všech stran, nic se nemusí hlídat ani otáčet.

  12. Při teplotě 180 st. 10-12 min. ve fritéze.

  13. Vhodnou přílohou je bramborová kaše.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!