Křehký třešňový koláč s krémem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 100 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 150 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- Náplň:
- 600 g třešní
- 200 g třtinového cukru
- 4 polévkové lžíce tmavého kubánského rumu (popř. třešňovice)
- 100 g mandlí
- 3 vejce
- 285 ml smetany 31%
- 80 g másla
- citronová kůra z 1 biocitronu
- moučkový cukr na pasypání
Postup Křehký třešňový koláč s krémem
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve vypeckujeme třešně, dáme do misky. Z množství třtinového cukru na krém odebereme 2 PL, přisypeme k třešním, přilijeme alkohol a promícháme - čím déle, tím lépe.
Moučkový cukr, studené máslo, mouku a vejce zpracujeme na těsto. Zabalíme do folie a dáme do lednice na 1/2 hodiny chladit.
Pak vyválíme na pomoučněné desce do velikosti koláčové formy i s okraji (cca 30 cm). Dáme do formy (27 cm) a dáme opět do lednice.
Troubu předehřejeme na 190°C. Těsto vyndáme z lednice a dno propícháme vidličkou. Vyložíme kolečkem pečícího papíru a na něj vysypeme fazole. Dáme do trouby a pečeme 20 minut.
Něž se nám těsto předpeče, připravíme si náplň. V míse rozmícháme mleté mandle, vejce, zbylý cukr, rozpuštěné máslo, citronovou kůru, smetanu a třešně i se šťávou, kterou pustily. Nelekněte se - je to řídké.
Vyndáme koláč z trouby, snížíme teplotu na 180°C, opatrně vyndáme fazole a pečící papír a vrátíme do trouby ještě na 10 minut.
Pak na předpečený korpus nalijeme náplň a dáme péct na dalších 40 minut - do zlaté barvy. Čas si regulujte podle toho, jak vám peče trouba. Po dopečení pocukrujeme moučkovým cukrem.