Kosmatice(květ černého bezu)v kefírovo-bylinkovém těstíčku
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 9 kusů plnějších hustých květů černého bezu00 ml kefíru
- 300 ml kefíru
- 140 g hladké mouky
- 4 lžíce nadrobno nasekaných lístků libečku (1 velká hrst před nasekáním)
- 2 lžíce sušeného medvědího česneku (kdo má čerstvý, tak jen jednu)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- tuk na smažení
Postup Kosmatice(květ černého bezu)v kefírovo-bylinkovém těstíčku
Postup přípravy receptu
-
Květy opláchneme pod tekoucí vodou a necháme oschnout.
Z kefíru a mouky si umícháme hustější těstíčko, asi jako na palačinky, přidáme nakrájený libeček, sušený med.česnek a sůl. Znova pořádně promícháme a necháme alespoň 10 minut odpočinout. Do odpočatého těstíčka vmícháme kypřící prášek do pečiva.
Poté každý kus květu zamáčkneme jakoby mírně do špetky a důkladně obalíme v těstíčku. Pokládáme do vyšší vrstvy rozehřátého tuku a velice pozvolna, aby se těstíčko dobře propeklo i uvnitř květů smažíme cca 7 minut do zlatavé barvy.
Nůžkami odstřihneme zbytky přečnívajících stopek, květy otočíme na druhou stranu a opět pozvolna na slabém plameni smažíme dalších cca 7 minut. Po usmažení klademe na ubrousek, nebo papírovou utěrku a necháme vsáknout přebytečný tuk. Podáváme se zeleninovou přílohou. Můžeme dle své chuti přelít dipem, který máme rádi, nebo můžeme také podávat jako hlavní chod s bramborovou kaší.