Kosmatice(květ černého bezu)v kefírovo-bylinkovém těstíčku

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

9 kusů plnějších hustých květů černého bezu00 ml kefíru
300 ml kefíru
140 g hladké mouky
4 lžíce nadrobno nasekaných lístků libečku (1 velká hrst před nasekáním)
2 lžíce sušeného medvědího česneku (kdo má čerstvý, tak jen jednu)
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
tuk na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Květy opláchneme pod tekoucí vodou a necháme oschnout.

  2. Z kefíru a mouky si umícháme hustější těstíčko, asi jako na palačinky, přidáme nakrájený libeček, sušený med.česnek a sůl. Znova pořádně promícháme a necháme alespoň 10 minut odpočinout. Do odpočatého těstíčka vmícháme kypřící prášek do pečiva.

  3. Poté každý kus květu zamáčkneme jakoby mírně do špetky a důkladně obalíme v těstíčku. Pokládáme do vyšší vrstvy rozehřátého tuku a velice pozvolna, aby se těstíčko dobře propeklo i uvnitř květů smažíme cca 7 minut do zlatavé barvy.

  4. Nůžkami odstřihneme zbytky přečnívajících stopek, květy otočíme na druhou stranu a opět pozvolna na slabém plameni smažíme dalších cca 7 minut. Po usmažení klademe na ubrousek, nebo papírovou utěrku a necháme vsáknout přebytečný tuk. Podáváme se zeleninovou přílohou. Můžeme dle své chuti přelít dipem, který máme rádi, nebo můžeme také podávat jako hlavní chod s bramborovou kaší.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!