Kořenový chléb s cibulkou
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 250 g hladké mouky
- 100 g pšeničné chlebové mouky
- 150 g žitné tmavé chlebové mouky
- 230 ml vlažné vody
- 1/2 kostky droždí
- 1 malý bílý jogurt
- 2 kávové lžičky soli
- 1 kávová lžička cukru
- 2 kávové lžičky drceného kmínu
- 2 střední cibule
- 2 lžíce olivového oleje
Postup Kořenový chléb s cibulkou
Postup přípravy receptu
-
Na olivovém oleji osmahneme nakrájené cibule dozlatova a přidáme drcený kmín. Necháme trochu vychladnout.
Do mísy dáme mouky, sůl, promícháme, přidáme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme vlažnou vodou. Necháme 5 minut a pak přisypeme smaženou cibulku i s olejem a jogurt. Zpracujeme těsto a necháme kynout asi 45 min.
Vykynuté těsto lehce prohněteme, rozdělíme na dva díly, vytvarujeme z každého obdélník a zamotáme, jako když ho chceme vyždímat - viz foto. Přendáme na plech a necháme ještě cca 10 min kynout.
Pečeme v předehřáté troubě na 210°C 10 min, pak zmírníme na 180°C a pečeme cca dalších 15 min.