Kokosky plněné
Recepty, CukrovíSuroviny
- Linecká kolečka:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- citronová kůra nebo vanilkový cukr (podle chuti)
- Kokosky:
- 8 bílků
- 250 g kokosu
- 500 g moučkového cukru
- Čokoládový krém:
- 1 máslo
- 200 g hořké čokolády
- 2 rumové cukry
- džem (používám jahodový)
- čokoládová poleva
Postup Kokosky plněné
Postup přípravy receptu
-
Ze surovin na linecká kolečka vypracujeme těsto. Necháme v lednici cca 1-2 hodiny uležet. Poté vyválíme a vykrajujeme kolečka. Upečeme.
Bílky + cukr + kokos dáme do mísy a nad parou všechny suroviny mícháme cca 5 minut. NEŠLEHÁME. Z hmoty tvoříme na plech kokosky rukou nebo formičkou. Já je dělám malou formičkou ve tvaru polokoule, naplním a vyklopím na plech vyložený pečícím papírem. Sušíme na 120° cca 15 minut a ještě cca 5 minut na 80°. Nepoužívám horkovzduch.
Hořkou čokoládu rozpustíme a necháme vychladit. Pomalu přiléváme do mísy s měkkým máslem a šleháme. Přidáme rumové cukry a ještě krátce prošleháme. Pozor, čokoláda nesmí být teplá.
Na upečená linecká kolečka tvoříme kroužek z čokoládového krému pomocí zdobícího sáčku, doprostřed uděláme lžičkou nebo sáčkem terčík z džemu nebo marmelády. Přiklopíme kokoskou a namočíme spodní okraj do čokoládové polevy. Necháme ztuhnout