Koblihy z odpalovaného těsta

Recepty, Moučníky

Suroviny

240 ml vody
90 g másla
10 g cukru krystal
1/4 lžičky soli
230 g hladké mouky
3 velká vejce
1-2 bílky lehce našlehané
olej na smažení
Medová poleva:
150 g cukru moučka
lžíce medu
3 až 4 lžíce mléka

Postup přípravy receptu

  1. Vodu s máslem, cukrem a solí přivedeme k varu. Přidáme mouku a mícháme, dokud z těsta nemáme jednolitou šišku a na dně hrnce se neobjeví bílý povlak.

  2. Těsto necháme mírně zchladnout - asi minutu ho promícháme metlou. Jedno po druhém přidáme vejce. Vejce vždy zcela zapracujeme do těsta (používám elektrický šlehač na malé obrátky), pak teprve přidáme další.

  3. Nakonec přidáme bílky, těsto by mělo být lesklé a hladké a držet tvar.

  4. Dáme rozpálit olej na střední teplotu. Z pečicího papíru nastříháme čtverce, ty lehce potřeme měkkým máslem a na každý čtverec (měla jsem jich 25) nastříkáme z odpalovaného těsta kolečko.

  5. Do vyhřátého oleje položíme koblížky papírem navrch. Po minutě papír ze smažící se koblihy za pomocí nějakého užitečného nástroje sloupneme. Nebojte, jde to lehce, nadzvednete růžek papíru vidličkou a sundáte. Ale dávejte prosím pozor!

  6. Jakmile kobliha zezlátne, otočte ji a pokračujte ve smažení. Smažte je prosím zvolna, pomalu, aby byly hotové i vevnitř, s koblihami se musí opatrně. Smažte opravdu pomalu do zlatavé barvy - jako koblihy - pokud budete mít bledé, tvar s propadne a nebudou křoupat. Než jsem to odhadla správně, trvalo mi to jednu pánev. Mezitím co koblihy chladnou, rozmíchejte si z uvedených surovin polevu a vrch koblížků do něj namočte.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!