Koblihy z Moravy
Recepty, MoučníkySuroviny
- 300 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 1 lžička cukru krupice
- 1/2 sáčku vanilkového cukru
- 50 g másla
- 3 žloutky
- 3/4 kostky droždí
- špetka soli
- 8 lžic rumu (nebo rumové aroma pár kapek)
- jahodovou marmeládu (dle chuti dávám domácí,také meruňkovou)
- sádlo (nebo olej na smažení)
- moučkový cukr na posypání
Postup Koblihy z Moravy
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si kvásek, vlažné mléko, asi jedno deci, cukr,droždí. (já těsto připravuji v domácí pekárně, usnadní to hodně práce).
Pokud nemáte pekárnu, tak obě mouky prosijeme přes síto do mísy, přidáme žloutky, kvásek, rozpuštěné máslo, špetku soli, rum podle chuti a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na mísu.
Poprášíme hl. moukou a necháme kynout.
Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučněném vále placku asi 1 cm vysokou. Na jedné polovině naznačíme skleničkou(decovkou) kolečka a vložíme lžičku marmelády, překryjeme druhou polovinou plátu a v místech vyboulení dokrojíme skleničkou kolečka. Necháme ještě chvíli kynout(10 min) a smažíme v kastrolu ve vyšší vrstvě oleje.
Smažíme pomalu po obou stranách dorůžova.