Kefírovka s kedlubnou a se sýrovou vložkou

Recepty, Polévky

Suroviny

2 kedlubny
cca 0,5 l vývaru
1 cibule
1 sýr typu Hermelín (lze i jiný určitě např. Nivu)
1 litr domácího kefíru – lze nahradit např. podmáslím, kyselým mlékem apod.
mletý a celý kmín
bílý pepř
oblíbené bylinky do polévky (libeček, petrželku a celerovou nať)
sůl - množství všeho dle chuti
kousek másla

Postup přípravy receptu

  1. Na másle si ve vhodném hrnci zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájenou kedluben a orestujeme.

  2. Podlijeme vývarem, přidáme celý kmín a vaříme, dokud nebude kedlubna měkká tak, jak nám vyhovuje (my neradi rozvařenou zeleninu, takže to trvalo cca 10 - 12 minut – na skus).

  3. V nádobce vedle si smícháme pepř, mletý kmín, bylinky a umícháme směsku. Se solí opatrně, sýry jsou slané.

  4. Sýr si nakrájíme na kostičky, které v ruce ještě promačkáme, aby se rozrušila plísňová vrstva a aby směs lépe na sýru držela. Kousky sýru obalíme ve směsce a na chvilku odložíme.

  5. Mezitím si do kefíru dáme několik lžic horkého vývaru a rozmícháme, aby se polévka nesrazila, pak vše vlijeme do polévky za neustálého míchání.

  6. Hned sporák vypneme, vhodíme tam sýrové obalené kostky a mícháme. Necháme ještě asi 6 minut dojít, jednak se sýr roztaví a uvolní koření a navíc se chutě propojí.

  7. Podle naší chuti ještě dochutíme a ihned podáváme. Polévka je sytá, jemná a pikantně chutná po kedlubnách a okořeněném sýru.

  8. Měla jsem hodně domácího kefíru, kedlubny zbyly a i sýr, takže vodítkem mi byly zde 2 polévky od Andrejky a Magdalenky, které přidávám jako podobné a děkuji autorkám za inspiraci.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!