Jihočeská čočková polévka
Recepty, PolévkySuroviny
- 150 g čočky
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- sůl
- špetka pepře
- 1/2 kávové lžičky majoránky
- 1/2 kávové lžičky podravky nebo polévkového koření
- 1 bobkový list
Postup Jihočeská čočková polévka
Postup přípravy receptu
-
Přebranou čočku propláchneme, zalijeme studenou vodou, přidáme 1 bobkový list a necháme alespoň 2 hodiny namočenou.
Pak vodu slijeme, čočku zalijeme 1,25 l čerstvé vody a vaříme na mírném ohni.
Čočku necháme mírně rozvařit. Zatím nesolíme, protože v osolené vodě čočka nezměkne.
Mezitím v hrnci rozehřejeme olej, vhodíme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme ji, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme žlutou jíšku.
Jíšku zalijeme vývarem z čočky, podle potřeby přidáme ještě vodu, vše promícháme a vaříme asi půl hodiny, aby se jíška dobře provařila.
Pak přidáme sůl, pepř, majoránku, čočku, utřený česnek, vše promícháme a krátce povaříme.
Než polévku odstavíme z ohně, dochutíme podravkou nebo polévkovým kořením. Po dochucení polévky můžeme podávat.