Jihočeská čočková polévka

Recepty, Polévky

Suroviny

150 g čočky
2 lžíce oleje
2 lžíce hladké mouky
1 cibule
1 stroužek česneku
sůl
špetka pepře
1/2 kávové lžičky majoránky
1/2 kávové lžičky podravky nebo polévkového koření
1 bobkový list

Postup přípravy receptu

  1. Přebranou čočku propláchneme, zalijeme studenou vodou, přidáme 1 bobkový list a necháme alespoň 2 hodiny namočenou.

  2. Pak vodu slijeme, čočku zalijeme 1,25 l čerstvé vody a vaříme na mírném ohni.

  3. Čočku necháme mírně rozvařit. Zatím nesolíme, protože v osolené vodě čočka nezměkne.

  4. Mezitím v hrnci rozehřejeme olej, vhodíme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme ji, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme žlutou jíšku.

  5. Jíšku zalijeme vývarem z čočky, podle potřeby přidáme ještě vodu, vše promícháme a vaříme asi půl hodiny, aby se jíška dobře provařila.

  6. Pak přidáme sůl, pepř, majoránku, čočku, utřený česnek, vše promícháme a krátce povaříme.

  7. Než polévku odstavíme z ohně, dochutíme podravkou nebo polévkovým kořením. Po dochucení polévky můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!