Jemná paštika nadivoko z krůtích jater
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 500 g krůtích jater
- 125 g másla
- 100 ml 33% smetany
- 1-2 cibule
- 2 plátky želatiny (nemusí být)
- pepř
- sůl
- bobkový list
- nové koření
- tymián
- 6 stroužků česneku
- brusinky na ozdobu
- plátky mandlí
Postup Jemná paštika nadivoko z krůtích jater
Postup přípravy receptu
-
Játra očistíme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli nasekáme nadrobno a zpěníme ji na třetině másla. Přidáme pokrájená játra, několik snítek tymiánu, nadrcený česnek, bobkový list, kuličky nového koření, několik plátků mandliček.
Vše zamícháme a pěkně restujeme, nakonec přidáme 50 ml smetany a dál dusíme tak, abychom vydusili smetanu.
Plátky želatiny vložíme do misky s 50 ml smetany a necháme 8-10 minut stát. Vše promícháme metličkou a mírně ohřejeme, ale nevaříme.
Orestovaná játra s cibulí bez koření rozmixujeme ponorným mixérem, přičemž po částech přiléváme vlažnou smetanu s želatinou a nakonec vmícháme po částech změklé máslo. Vše dochutíme ještě solí a pepřem a nalijeme do formy, jejíž dno jsme pokladli plátky slaniny. Zalijeme zbytkem rozpuštěného másla.
Vychladlou paštiku vložíme do ledničky a necháme 2-3 dny uležet. Podáváme s pečivem a zdobíme brusinkami.