Jablečný štrůdlík
Recepty, MoučníkySuroviny
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 80 g másla (domácí nebo Jihočeské)
- 150 ml vlažné vody
- 2 lžíce krupice nebo mletých ovesných vloček
- 3 lžíce sezamových semínek
- 4 jablka
- hrst rozinek
- skořice
- med
- obilné mléko na potření
- moučková Fruktosa na posypání
Postup Jablečný štrůdlík
Postup přípravy receptu
-
Z proseté mouky, másla a vody vypracujeme hladké těsto.
Vodu přidáváme pomalu, postupně, aby těsto nebylo příliš řídké. Těsto necháme alespoň 30 minut odpočinout v ledničce a poté si ho vyválíme do tenkého obdélníku (nejlépe vložit mezi potravinové fólie, aby se těsto nelepilo a lépe balilo).
Prostředek posypeme krupicí (vločkami) a poklademe nastrouhaná jablíčka.
Posypeme sezamem a rozinkami, poprášíme skořicí a podle sladkosti jablíček můžeme lehce zakápnout medem.
Zabalíme, utěsníme kraje a potřeme mlékem, které nám udělá lesklý vláčný povrch.
Opatrně přeneseme na pečící papír, párkrát zvrchu propíchneme vidličkou, aby těsto nemělo snahu se nafukovat a pečeme v troubě zhruba 40-45 minut při 150°C.
Studený štrůdlík můžeme posypat moučkovou fruktosou.