Jablečný kynutý koláč s makovou drobenkou - bez vajec
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- 100 g moučkového cukru nebo krupicového cukru
- 80 g hery nebo jiného tuku
- 30 g čerstvého droždí
- zhruba 260 - 270 ml mléka - dle potřeby
- Na náplň:
- 800 - 1000 g jablek na kousky nakrájených- já měla hrubě nastrouhané
- 1 - 2 lžíce cukru nebo dle potřeby
- trošku mleté skořice
- rozinky
- Na drobenku:
- 100 g hladké mouky
- 80 - 100 g mletého máku
- 80 g moučkového cukru
- 120 g hery nebo jiného tuku
Postup Jablečný kynutý koláč s makovou drobenkou - bez vajec
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme mouku se solí, přidáme hodně povolený nebo rozpuštěný a zchladlý tuk, cukr, vlažné mléko, rozdrobíme droždí a zhruba 10 minut necháme, až vzejde. Nebo si můžeme udělat klasický kvásek, kdy z odměřeného množství mléka odebereme asi 100 ml, přidáme trochu cukru a droždí. Necháme vzejít a přidáme k ostatnímu. Zpracujeme těsto a necháme vykynout.
Pak těsto rozválíme na plát a dáme na velký plech vyložený papírem na pečení nebo teflonovou fólií. Pokud nemáme, plech vymažeme olejem (můžeme nechat těsto chvíli kynout). Na těsto rozprostřeme jablka, podle potřeby pocukrujeme, poprášíme skořicí a přidáme rozinky. Na jablka rozdrobíme drobenku, kterou připravíme tak, že smícháme mouku s mletým mákem, cukrem a přidáme ne moc tuhý tuk. Vše promneme.
Koláč necháme vykynout a vložíme péct do předehřáté trouby.