Jablečný kynutý koláč s makovou drobenkou - bez vajec

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
500 g hladké mouky
špetka soli
100 g moučkového cukru nebo krupicového cukru
80 g hery nebo jiného tuku
30 g čerstvého droždí
zhruba 260 - 270 ml mléka - dle potřeby
Na náplň:
800 - 1000 g jablek na kousky nakrájených- já měla hrubě nastrouhané
1 - 2 lžíce cukru nebo dle potřeby
trošku mleté skořice
rozinky
Na drobenku:
100 g hladké mouky
80 - 100 g mletého máku
80 g moučkového cukru
120 g hery nebo jiného tuku

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme mouku se solí, přidáme hodně povolený nebo rozpuštěný a zchladlý tuk, cukr, vlažné mléko, rozdrobíme droždí a zhruba 10 minut necháme, až vzejde. Nebo si můžeme udělat klasický kvásek, kdy z odměřeného množství mléka odebereme asi 100 ml, přidáme trochu cukru a droždí. Necháme vzejít a přidáme k ostatnímu. Zpracujeme těsto a necháme vykynout.

  2. Pak těsto rozválíme na plát a dáme na velký plech vyložený papírem na pečení nebo teflonovou fólií. Pokud nemáme, plech vymažeme olejem (můžeme nechat těsto chvíli kynout). Na těsto rozprostřeme jablka, podle potřeby pocukrujeme, poprášíme skořicí a přidáme rozinky. Na jablka rozdrobíme drobenku, kterou připravíme tak, že smícháme mouku s mletým mákem, cukrem a přidáme ne moc tuhý tuk. Vše promneme.

  3. Koláč necháme vykynout a vložíme péct do předehřáté trouby.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!