Jablečný koláč (Apple pie)
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 350 g hladké mouky
- 30 g cukr krystal
- 226 g másla (hodně studeného, na kostičky)
- 60-120 ml vody (studené)
- Náplň:
- Kolem 500-600 g jablek (kyselejších, tvrdých)
- 50 g cukru krystal
- 50 g třtinového cukru
- 1 balíček skořicového cukru
- 2 lžíce skořice
- špetka soli
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 25 g másla
Postup Jablečný koláč (Apple pie)
Postup přípravy receptu
-
Těsto: Promícháme všechny sypké ingredience a přidáme máslo nakrájené na hodně malé kostičky, dostatečně tvrdé a studené. Šleháme rychle maximálně 20-30 sekund, jen aby se máslo obalilo kousky mouky. Pomalu přilíváme vodu podle potřeby a šleháme na nejvyšší otáčky. Jakmile je možné drobné kousky těsta v ruce spojit, vyklopíme a zformujeme rukou těsto.
Rozdělíme ho na dva kusy, uděláme placku, zabalíme do folie a dáme chladit minimálně na hodinu.
Mezitím si nakrájíme jablka na tenké plátky, pokapeme citronovou šťávou, dobře promícháme a přidáme všechny cukry, sůl a skořicí. Vše dáme do velkého sítka, pod které umístímě misku, co bude zachycovat šťávu a necháme je stát.
Poté, co těsto zchladne (cca hodina), rozválíme do formy.
Pokud jablka pustila aspoň 100 ml šťávy, zahřejeme ji společně s máslem a vaříme cca 8 minut do zhoustnutí a sirupové konzistence, měla by se zredukovat zhruba na polovinu. Celou dobu mícháme.
Až je sirup hotový, vmícháme ho zpět do jablek a přidáme kukuřičný škrob. Potom celou směs navršíme do formy s těstem a překryjeme druhou částí vyváleného těsta. Okraje zatlačíme pod první vrstvu těsta a dobře zmáčkneme prsty.
Uprostřed nařízneme hvězdičku – otvory, kterými bude unikat pára. Předehřejeme troubu na 220 stupňů a koláč dáme chladit do lednice, než je zahřátá.
Pečeme cca 45 minut do zhnědnutí, po 30 minutách překryjeme alobalem vnější části. Necháme vychladnout alespoň 3 hodiny.