Jablečný / hruškový krémový sen - řez
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 5 vajec
- 1 vanilkový cukr
- 160 g cukru krupice
- 50 ml oleje
- 70 ml vlažné vody
- 200 g polohrubé mouky
- necelý prášek do pečiva
- 1 kg jablek (hrušek) oloupaných, nastrouhaných - čistá váha
- 0,5 balení vanilkového pudinku
- 1 skořicový cukr
- pečící papír na vyložení plechu
- Krém:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1 ztužovač šlehačky - není nutný, pokud máme vysokoprocentní smetanu
- 250 g měkké tvarohu
- 200 g pomazánkové máslo přírodní, nebo o jeden tvaroh navíc
- 1 vanilkový cukr
- moučkový cukr dle chuti
- pečící papír na vyložení plechu
- Dohotovení:
- skořice mletá nebo kakao
Postup Jablečný / hruškový krémový sen - řez
Postup přípravy receptu
-
Hluboký plech vyložíme pečícím papírem a rozprostřeme na něj hrubě nebo na plátky nastrouhaná jablka smíchaná s trochou vanilkového pudinku (pokud jsou jablka hodně šťavnatá). Jablka posypeme skořicovým cukrem (nemusí být celý) a pak na ně rovnoměrně nalijeme připravené těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova.
Těsto: žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přilijeme vodu, olej a promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.
Po upečení necháme řez zchladnout a na druhý plát pečícího papíru řez otočíme vzhůru nohama, opatrně sundáme papír, na kterém jsme řez pekli, pokud nějaká jablka na papíru zůstanou, tak je prostě na řez zase vrátíme.
Smetanu vyšleháme se ztužovačem a cukry téměř do tuha, přidáme tvaroh s pomazánkovým máslem a došleháme do hladkého krému. Krémem rovnoměrně potřeme jablečnou vrstvu koláče, posypeme dle chuti skořicí nebo kakaem a dáme vychladit.
Řezy nepotřebují proležet. Jsou výborné ihned po vychlazení.
Pokud máme rádi hrušky, můžeme je vyměnit za jablka a stejným způsobem tak udělat hruškový sen.