Jablečno-tvarohový koláč s čepicí a skořicovou drobenkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- Hladká mouka 250 g
- 2-3 žloutky
- 80 g krystal cukr
- 1 prášek do pečiva
- 120 g rozpuštěného másla (hera)
- Drobenka:
- 80 g lehce povoleného másla (hera)
- 80 g krupicového cukru
- špetka skořice
- cca 100-130 g polohrubé - hrubé mouky
- Náplň:
- 2-3 jablka
- skořice
- vanilkový cukr
- Náplň 2:
- tvaroh v kostce
- hustý pudink z 250 ml mléka
- 100 g zakysané smetany
- cca 80 g cukru
- kapka rumu
- Čepice:
- 3 bílky
- 80 g cukru
Postup Jablečno-tvarohový koláč s čepicí a skořicovou drobenkou
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme žloutky, rozpuštěnou heru, cukr, a prášek do pečiva. Vezmu šlehač a všechno mísím, až do hutnější drobenky, potom jen rukama promačkám, vznikne těsto, kterým vytlačím koláčovou formu i do vysokých okrajů (nic neválím).
Je možné, že nějaký kousek těsta zbude, ten popřípadě použijeme dál na drobenku. Přisypeme (polo)hrubou mouku, povolené (klidně i rozpuštěné máslo/heru), skořici, krystal a vytvoříme drobenku (já volím úplně rozpuštěný tuk a zase to vezmu elektrickým šlehačem, kdy mam drobenku bez špinavých ruk za chviličku).
Náplň 1: jablka na kostičky/nastrouhat, ochutit dle chuti cukrem a skořicí, přidat do formy vystlané těstem.
Náplň 2: uvařit hustý pudink z 1/4 l mléka, přidat kostku tvarohu, a 100 g zakysané smetany, dosladit dle chuti, popř. i kapkou rumu.
Tvarohovou náplň přidáme na jablka, a dáme do trouby na 180°C cca na 15 minut. Po 15 minutách přidáme na koláč čepici z bílků a cukru, kterou zasypeme drobenkou.
Pečeme dalších 15-20 minut. Nejlepší je koláč den odleželý v lednici a podávaný studený.