Jablečno-tvarohový koláč s čepicí a skořicovou drobenkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
Hladká mouka 250 g
2-3 žloutky
80 g krystal cukr
1 prášek do pečiva
120 g rozpuštěného másla (hera)
Drobenka:
80 g lehce povoleného másla (hera)
80 g krupicového cukru
špetka skořice
cca 100-130 g polohrubé - hrubé mouky
Náplň:
2-3 jablka
skořice
vanilkový cukr
Náplň 2:
tvaroh v kostce
hustý pudink z 250 ml mléka
100 g zakysané smetany
cca 80 g cukru
kapka rumu
Čepice:
3 bílky
80 g cukru

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme žloutky, rozpuštěnou heru, cukr, a prášek do pečiva. Vezmu šlehač a všechno mísím, až do hutnější drobenky, potom jen rukama promačkám, vznikne těsto, kterým vytlačím koláčovou formu i do vysokých okrajů (nic neválím).

  2. Je možné, že nějaký kousek těsta zbude, ten popřípadě použijeme dál na drobenku. Přisypeme (polo)hrubou mouku, povolené (klidně i rozpuštěné máslo/heru), skořici, krystal a vytvoříme drobenku (já volím úplně rozpuštěný tuk a zase to vezmu elektrickým šlehačem, kdy mam drobenku bez špinavých ruk za chviličku).

  3. Náplň 1: jablka na kostičky/nastrouhat, ochutit dle chuti cukrem a skořicí, přidat do formy vystlané těstem.

  4. Náplň 2: uvařit hustý pudink z 1/4 l mléka, přidat kostku tvarohu, a 100 g zakysané smetany, dosladit dle chuti, popř. i kapkou rumu.

  5. Tvarohovou náplň přidáme na jablka, a dáme do trouby na 180°C cca na 15 minut. Po 15 minutách přidáme na koláč čepici z bílků a cukru, kterou zasypeme drobenkou.

  6. Pečeme dalších 15-20 minut. Nejlepší je koláč den odleželý v lednici a podávaný studený.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!