Hustá zeleninová polévka s pohankou
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 petržel
- 1 mrkev
- 1 větší brambora
- hrst mražených (v sezoně čerstvých) zelených fazolek
- ½ menší cukety
- ¼ lilku
- 2 menší rajčata
- 50 g pohanky lámanky
- ½ lžičky mletého kmínu
- 1 lžička tymiánu
- olivový olej
- sůl
Postup Hustá zeleninová polévka s pohankou
Postup přípravy receptu
-
Na lžíci oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.
Po chvíli přidáme na plátky nakrájený česnek a společně minutu restujeme. Přidáme na kostičky nakrájenou petržel a mrkev a přilijeme 1 litr studené vody.
Brambory oloupeme, nakrájíme rovněž na kostky, propláchneme ve studené vodě a přidáme do hrnce společně s fazolkami. Osolíme, přisypeme mletý kmín a tymián. Vaříme 10 minut.
Mezitím si v jiném hrnci připravíme pohanku dle návodu.
Po 10ti minutách do polévky přidáme nakrájenou cuketu, lilek a rajčata a vaříme dalších 5 – 10 minut do změknutí zeleniny.
Po uvaření z polévky odebereme naběračku zeleniny a dáme stranou. Polévku rozmixujeme, nejlépe tyčovým mixérem, a vložíme do ní zpět kousky zeleniny a uvařenou pohanku. Ozdobíme bylinkami a podáváme.
Doporučuji pohanku nejprve rozmíchat s trochou polévky, aby získala tekutou konzistenci.