Hlemýždi (šneci) po burgundsku
Recepty, PředkrmySuroviny
- Na 1 porci
- 6 ks šneků (maso a ulity zvlášť)
- kořenová zelenina
- cibule
- divoké koření
- sůl
- Bylinkové máslo:
- máslo
- petrželka
- česnek
- sůl
- pepř
Postup Hlemýždi (šneci) po burgundsku
Postup přípravy receptu
-
Maso uvaříme se zeleninou a kořením doměkka (trvá to asi 3 hodiny);maso necháme vychladnout ve vývaru.
Máslo vymícháme s česnekem utřeným se solí, přidáme posekanou petrželku a opepříme.
Do ulity dáme kousek bylinkového másla, vložíme maso a domeček doplníme máslem.
Zapečeme asi 10 minut v troubě rozpálené na 200 °C
Podáváme horké s krajíčky bílého pečiva a bílým vínem.
Poznámka: Jde víceméně o sváteční (postní) jídlo. Šneky zapékáme na táccích (keramika, kov) pro tento účel vyrobených, nebo na pánvi ve vrstvě soli. Zakládáme se šnečím příborem. Rozpuštěné máslo z domečku vylijeme na sousto pečiva, z ulity vidličkou vyndáme maso, dáme je na pečivo a jíme. Pokud nemáme šnečí příbor, vystačíme si i s papírovým ubrouskem na uchopení vřelého domečku a maso vylovíme párátkem (je to jednodušší a pohodlnější než jíst příborem). Ovšem, chcete-li si u stolu užít trochu legrace, pořiďte si ten příbor – plži ožijí, a jak říká J.R. v Pretty Woman, jsou to svině klouzavý!