GHÍ (přepuštěné máslo)
Recepty, OstatníPostup GHÍ (přepuštěné máslo)
Postup přípravy receptu
-
Doporučuje se připravovat ghí alespoň z l kg makkhanu“ (másla). Z 1 kg másla získáme asi 1 l ghí. V hrnci se silným, pokud možno světlým dnem, aby byly dobře vidět nečistoty, rozpustíme máslo. Na co nejmírnějším ohni (pod hrnec je dobré dát silnou kovovou plotýnku) máslo vaříme tak, aby příliš nepěnilo. Během první 1/2 hodiny sbíráme pěnu, která se vytváří na povrchu. Dalších 5-8 hodin necháme ghí na co nejmírnějším ohni (čím déle, tím bude lepší). Přecedíme přes čisté plátno a přelijeme do suché a čisté nádoby. Když celý postup 3 x zopakujeme, vydrží nám ghí ve výborném stavu rok i více.