Elfský Lembas (podle Pána Prstenů)

Recepty, Moučníky

Suroviny

12 lžic mouky
8 lžic cukru
3 lžíce másla (pro začátek;ideální je však kolem 5)
1 vejce
1 sáček vanilkového cukru (dodá trochu lepší chuť, ale není nutný)
1 lžička skořice (pro správné aroma)
troška silné kávy (dle zvážení;u dětí ať rozhodne rodič, ale i tak nepřehánět. stačí jen na ochucení)

Postup přípravy receptu

  1. Předehřejte troubu na 175°C (350 F).

  2. Smíchejte všechny přísady v míse (nechejte stranou bílek) a těsto důkladně prohnětete (podle potřeby přidejte máslo nebo mouku). Ve výsledku těsto nesmí být sypké. Pozor ale na máslo. Časem se může více rozpustit. Proto je dobré ho předem nechat chvíli na teple. Těsto nechejte hodinu uležet v ledničce.

  3. Poté vyválejte a nakrájejte z něj tenké plátky. Ne tlustší než 1 cm (to už jsou opravdu tlusté Lembasy). Potřete je bílkem. Gurmáni mohou přidat navrch hrozinky.

  4. Pečte ve středu trouby 20 minut, resp. dokud nezezlátnou. Nenechejte je ztmavnou víc, protože potom zhořknou. Ideální je zlato-hnědá barva, ale to už si každý vyzkouší. Nebojte se tekutější konzistence po vyndání z trouby za tepla. Až Lembasy vychladnou, ztvrdnou a budou křupavé.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!