Dušené zelí s uzeným a cizrnou
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 150 g kysaného zelí - okapaného
- 1 ks cibule
- olej
- 80 g uzeného masa (plec, krkovice, kuřecí stehno)
- 1 stroužek česneku - většího
- 1 lžička rajského protlaku - plnější
- cca 150 g cizrny (předvařené nebo scezené z plechovky)
- sůl
- pepř mletý
- cukr - není nutný
Postup Dušené zelí s uzeným a cizrnou
Postup přípravy receptu
-
Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dorůžova, přidáme drobně pokrájené uzené maso, které také krátce osmažíme. Ke konci smažení vmícháme provonět protlak s česnekem.
Do masové směsi vmícháme okapané zelí, které opepříme a dle kyselosti směsi můžeme dosladit lžičkou cukru. Vše necháme pod poklicí podusit asi 10-15 minut, tak aby zelí změklo na skus.
Nakonec do směsi vmícháme předvařenou nebo okapanou sterilovanou cizrnu, kterou necháme prohřát. Podáváme s chlebem, bramborovými noky či knedlíky. Kdo chce bezmasý pokrm, přidá místo uzeného masa uzené tofu nebo šmakouna.