Dušené vepřové kostky se smetanou a hráškem

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg vepřového masa (kýta nebo plecko)
1/2 kg čerstvého hrášku
2 cibule
1/2 svazku pažitky
2 dcl sladké smetany
hladká mouka
1/2 litru vývaru z kostí
sádlo
máslo
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové maso nakrájíme na malé kostky.

  2. Ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a drceným kmínem.

  3. Do hrnce si dáme rozpálit lžíci sádla a přidáme na jemno nakrájené cibule. Přidáme maso a rychle orestujeme, aby neztratilo na šťavnatosti.

  4. Po orestování maso do ¾ podlijeme vývarem a dusíme pod pokličkou, dokud není krásně měkké.

  5. Přidáme smetanu s vyloupaným čerstvým hráškem a necháme 10 minut ještě lehce probublávat.

  6. Trochu omáčky si odebereme a ve vhodné nádobě za pomocí ponorného mixeru rozmixujeme čerstvou pažitku, aby nám vznikla lehce zelená omáčka.

  7. Poté vlijeme zpět do hrnce a promícháme.

  8. Po provaření lehce zjemníme dvěma oříšky másla a dle potřeby a chuti můžeme zahustit, nebo již jen dochutit pepřem a solí. Podáváme s rýží, nebo s opečenými plátky brambor, které zpestříme kousky vařené mrkve, šalotky, sekaného rozmarýnu s pár kuličkami čerstvého hrášku. Vše společně opečeme krátce před podáváním a krásně se nám tím příloha stane barevnější.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!