Dortík nejen pro nejmenší
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- Korpus:
- 5 vajec
- 15 dkg cukru krupice
- 12 dkg hladké mouky
- 3 dkg kakaa
- 5 lžic oleje
- špetka soli
- Krém:
- 2 mascarpone 250 g
- 1 smetana na šlehání 33%
- cukr moučka dle chuti
Postup Dortík nejen pro nejmenší
Postup přípravy receptu
-
Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Do bílků dáme špetku soli a šleháme je na nejvyšší výkon. Až bude sníh téměř hotový, přisypáváme cukr a šleháme do té doby, než se na metlách začnou tvořit špičky.
Pak zašleháme žloutky, promíchané s olejem a nakonec zlehka vmícháme mouku, promísenou s kakaem.
Těsto jsem rozetřela na 2 menší plechy, vytřené máslem. Jsou s nepřilnavým povrchem, kdo nemá, vyloží pečícím papírem, který je dobré také zlehka potřít. Pečeme na 160 st., poměrně krátce, až se těsto odlepí od krajů a nelepí na špejli, je hotové.
Během chladnutí plátů dáme do robotu nebo misky 2 celá mascarpone a do nich vlijeme 1 smetanu. Zapneme na nejvyšší výkon a šleháme do zhoustnutí. Nakonec zašleháme moučkový cukr.
Na tácek položíme plát těsta a celý ho ozdobíme krémem. Položíme na něj druhý plát a zdobení opakujeme. Dozdobíme čerstvým nebo kompotovaným ovocem a nebo dle vlastní fantazie.