Davidův hovězí guláš z kližky
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1 kg hovězí kližky
- 1 kg cibule (nejlépe červené a to z důvodu lepší barvy a také chuti)
- 5 lžic sladké papriky
- 1 nakrájená feferonka
- 2 paličky česneku
- sůl
- pepř mletý čerstvý
- majoránka
- 4-6 bobkových listů
- 6 kuliček nového koření
- 4 kuličky celého pepře
- 250 g hovězích kostí (na vývar)
- 1 ks citrónu
- sádlo
Postup Davidův hovězí guláš z kližky
Postup přípravy receptu
-
Den 1.: Nejprve si den dopředu nakrájíme maso na kostky podle libosti, zvlášť prolisujeme všechen česnek a přidáme asi 2-3 lžičky soli, maso a česnek se solí smícháme, dáme do mísy a nahoru poklademe kolečka citrónu. Maso zůstane díky smíchání s česnekem a solí krásně voňavé a ochucené a díky citrónu dostane krásnou chuť a hlavně,, zkřehne.
Den 2.: Nakrájíme všechnu cibuli a dáme nejlépe půl na jednu pánev a půl na druhou pánev smažit na sádle. Cibule musí být tmavá jako opálená vařečka - nejlépe smažit ve velkém množství sádle, nesmí ale být spálená, jinak vše zhořkne a můžeme to rovnou vyhodit.
Jakmile máme cibuli hotovou, zvlášť osmahneme na sádle maso, přidáme část cibule, papriku, nové koření, celý pepř, bobkový list, nameleme pepř, zamícháme, zalijeme vývarem a přidáme majoránku.
Vše necháme tak 3 hodinky dusit, až bude maso měkké, tak guláš zahustíme chlebem nebo bramborami. V žádném případě moukou, je jí potom po špatném provaření cítit celý guláš a chuť také není tak dobrá jako po zahušťování chlebem.
Nakonec vše dochutíme česnekem, solí, popř. feferonkami, čerstvě namletým pepřem a hlavně větším množstvím majoránky.
Poté ihned guláš dáme s hrncem do studené vody a necháme při míchání chladnout, pokud není určený k okamžité konzumaci.
Pokud guláš chcete mít co nejlepší, nechte jej alespoň 2 - 3 dny pdležet, chytne tu správnou chuť.
Přeji dobrou náladu při vaření, dobré nervy:D a hlavně následující dobrou chuť.