Davidův hovězí guláš z kližky

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1 kg hovězí kližky
1 kg cibule (nejlépe červené a to z důvodu lepší barvy a také chuti)
5 lžic sladké papriky
1 nakrájená feferonka
2 paličky česneku
sůl
pepř mletý čerstvý
majoránka
4-6 bobkových listů
6 kuliček nového koření
4 kuličky celého pepře
250 g hovězích kostí (na vývar)
1 ks citrónu
sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Den 1.: Nejprve si den dopředu nakrájíme maso na kostky podle libosti, zvlášť prolisujeme všechen česnek a přidáme asi 2-3 lžičky soli, maso a česnek se solí smícháme, dáme do mísy a nahoru poklademe kolečka citrónu. Maso zůstane díky smíchání s česnekem a solí krásně voňavé a ochucené a díky citrónu dostane krásnou chuť a hlavně,, zkřehne.

  2. Den 2.: Nakrájíme všechnu cibuli a dáme nejlépe půl na jednu pánev a půl na druhou pánev smažit na sádle. Cibule musí být tmavá jako opálená vařečka - nejlépe smažit ve velkém množství sádle, nesmí ale být spálená, jinak vše zhořkne a můžeme to rovnou vyhodit.

  3. Jakmile máme cibuli hotovou, zvlášť osmahneme na sádle maso, přidáme část cibule, papriku, nové koření, celý pepř, bobkový list, nameleme pepř, zamícháme, zalijeme vývarem a přidáme majoránku.

  4. Vše necháme tak 3 hodinky dusit, až bude maso měkké, tak guláš zahustíme chlebem nebo bramborami. V žádném případě moukou, je jí potom po špatném provaření cítit celý guláš a chuť také není tak dobrá jako po zahušťování chlebem.

  5. Nakonec vše dochutíme česnekem, solí, popř. feferonkami, čerstvě namletým pepřem a hlavně větším množstvím majoránky.

  6. Poté ihned guláš dáme s hrncem do studené vody a necháme při míchání chladnout, pokud není určený k okamžité konzumaci.

  7. Pokud guláš chcete mít co nejlepší, nechte jej alespoň 2 - 3 dny pdležet, chytne tu správnou chuť.

  8. Přeji dobrou náladu při vaření, dobré nervy:D a hlavně následující dobrou chuť.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!