Datlové muffiny s hruškou a vlašskými ořechy

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

180 g vypeckovaných datlí
300 ml vody
1,5 lžičky pečící sody (soda bikarbona)
60 g rostlinného másla (např. AlsanBio) nebo kokosového oleje
150 g hnědého cukru
2 lžíce lněného semínka
7 lžic vařící vody
180 g polohrubé mouky
2,5 lžičky (1 balíček) prášku do pečiva
1 lžička vanilkového extraktu (nebo část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
1 lžička mletého sušeného zázvoru
2 větší hrušky
1 hrnek nahrubo nasekaných vlašských ořechů

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 180°C a formu na muffiny vyložte košíčky nebo pečicím papírem či dobře vymažte tukem a vysypte moukou.

  2. Datle rozkrojte napůl a spolu s vodou a 1 lžičkou pečící sody dejte do středního hrnce.

  3. Přiveďte k varu a vařte na mírném plameni asi 5 minut. Mezitím, co se datle vaří rozmixujte (nejlépe v mixéru/mlýnku na kávu či koření) lněné semínko, zalijte ho 7 lžícemi vařící vody a znovu rozmixujte (či prošlehejte vidličkou).

  4. Když se datle dovaří, rozmačkejte je s vodou mačkadlem na brambory (nebo vidličkou, ale jde to trochu hůř).

  5. Do této směsi přidejte kokosový olej či rostlinné máslo a míchejte, dokud se nerozpustí. Poté vmíchejte i lněné semínko, cukr a vanilku.

  6. Do jiné mísy prosejte moukou, prášek do pečiva, zbylou půl lžičku pečící sody a zázvor a též vmíchejte do směsi s datlemi. Hrušky nakrájejte na menší kostičky a asi tři čtvrtiny jich spolu s nasekanými ořechy vmíchejte do těsta.

  7. Těsto vlijte do formiček a navrch muffinů rozdělte zbylou hrušku.

  8. Pečte asi 25 minut (před vyndáním udělejte test špejlí - zapíchněte ji doprostřed jednoho muffinu, jestliže jí vytáhnete suchou a čistou, je hotovo).

  9. Po vyjmutí nechte ještě chvíli chladnout ve formě, poté přendejte na pečicí rošt.

  10. Podávejte s plátky čerstvé hrušky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!