Dančí krk na smetaně

Recepty, Jiné maso

Suroviny

1,5 kg dančího krku
1 velká petržel
1 velká mrkev
¼ bulvy středního celeru
1 velká cibule
1/4 litru sladké smetany 40%
30 dkg uzeného špeku
směs koření na divočinu
(tymián, jalovec, rozmarýn, pepř)
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Dančí krk dobře odblaníme a svážeme do válečku, aby maso udrželo tvar. Vzniklý váleček prošpikujeme, osolíme a vetřeme směs koření. Maso uložíme zakryté do chladu na 24 hodin. Poté ho opečeme ze všech stran na pánvi a vložíme do pekáče.

  2. Do výpeku z pánve přidáme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, kterou také opečeme. Podlijeme cca 0,5 l vývaru z kostí, přikryjeme a pečeme asi 2 hodiny. Po hodině pečení maso otočíme a dle potřeby podlijeme. Po upečení maso vyjmeme, odstraníme ovázání a udržujeme v teple. Upečenou zeleninu dáme do hrnce včetně šťávy a rozmixujeme zcela dohladka. Do vzniklé zeleninové kaše přidáme smetanu a dle chuti osolíme.

  3. Zahuštění není potřeba, zelenina a smetana se o to postarají. Omáčku prohřejeme a podáváme s houskovým knedlíkem. Dozdobíme a chuť zvýrazníme brusinkovým džemem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!