Dančí krk na smetaně
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1,5 kg dančího krku
- 1 velká petržel
- 1 velká mrkev
- ¼ bulvy středního celeru
- 1 velká cibule
- 1/4 litru sladké smetany 40%
- 30 dkg uzeného špeku
- směs koření na divočinu
- (tymián, jalovec, rozmarýn, pepř)
- sůl
Postup Dančí krk na smetaně
Postup přípravy receptu
-
Dančí krk dobře odblaníme a svážeme do válečku, aby maso udrželo tvar. Vzniklý váleček prošpikujeme, osolíme a vetřeme směs koření. Maso uložíme zakryté do chladu na 24 hodin. Poté ho opečeme ze všech stran na pánvi a vložíme do pekáče.
Do výpeku z pánve přidáme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, kterou také opečeme. Podlijeme cca 0,5 l vývaru z kostí, přikryjeme a pečeme asi 2 hodiny. Po hodině pečení maso otočíme a dle potřeby podlijeme. Po upečení maso vyjmeme, odstraníme ovázání a udržujeme v teple. Upečenou zeleninu dáme do hrnce včetně šťávy a rozmixujeme zcela dohladka. Do vzniklé zeleninové kaše přidáme smetanu a dle chuti osolíme.
Zahuštění není potřeba, zelenina a smetana se o to postarají. Omáčku prohřejeme a podáváme s houskovým knedlíkem. Dozdobíme a chuť zvýrazníme brusinkovým džemem.