Čokoládovo-marcipánový dort s pařížskou šlehačkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- 3 vejce
- 100 g krystalového cukru
- 70 g polohrubé mouky
- 20 g kakaa
- 1 kávová lžička prášku do pečiva
- 2 polévkové lžíce oleje
- 3 polévkové lžíce vody
- Krém:
- 250 g tvarohu (zakysané smetany nebo bílého jogurtu)
- 250 ml pařížské šlehačky
- 2 polévkové lžíce moučkového cukru
- 15 g želatiny (nebo želatinový ztužovač)
- 100 ml vody
- 100 g hořké čokolády
- 100 g tyčinky Margot nebo marcipánová tyčinka v čokoládě
- Na ozdobu:
- nastrouhaná čokoláda nebo čokoládová poleva
- pařížská šlehačka
Postup Čokoládovo-marcipánový dort s pařížskou šlehačkou
Postup přípravy receptu
-
Celá vejce šleháme s cukrem.
Postupně přidáváme vodu a olej. Pokaždé dobře prošleháme. Ručně vmícháme prosátou mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva.
Rovnoměrně rozetřeme do dortové formy, jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C asi 15-20 minut. Korpus necháme úplně vychladnout, vyjmeme z formy, odstraníme papír ze spodu a korpus vrátíme zpět do čisté, umyté formy.
Dáme nabobtnat želatinu do 100 ml vody a připravíme dle návodu. Necháme vychladit.
Čokoládu nasekáme nožem na drobné kousky. Nastrouháme marcipán, promícháme s čokoládovými hoblinkami, aby se nám nelepil.
Tvaroh rozmícháme s práškovým cukrem. Šlehačku vyšleháme, vmícháme do tvarohu a ručně zamícháme želatinu.
Nakonec vmícháme nasekanou čokoládu smíchanou s nastrouhaným marcipánem.
Celou směs naneseme na korpus v dortové formě.
Polijeme polevou nebo nastrouháme čokoládu na ozdobu a dort odložíme do lednice, aby dobře zatuhnul. Nejlépe přes noc.