Čokoládovo-marcipánový dort s pařížskou šlehačkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

3 vejce
100 g krystalového cukru
70 g polohrubé mouky
20 g kakaa
1 kávová lžička prášku do pečiva
2 polévkové lžíce oleje
3 polévkové lžíce vody
Krém:
250 g tvarohu (zakysané smetany nebo bílého jogurtu)
250 ml pařížské šlehačky
2 polévkové lžíce moučkového cukru
15 g želatiny (nebo želatinový ztužovač)
100 ml vody
100 g hořké čokolády
100 g tyčinky Margot nebo marcipánová tyčinka v čokoládě
Na ozdobu:
nastrouhaná čokoláda nebo čokoládová poleva
pařížská šlehačka

Postup přípravy receptu

  1. Celá vejce šleháme s cukrem.

  2. Postupně přidáváme vodu a olej. Pokaždé dobře prošleháme. Ručně vmícháme prosátou mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva.

  3. Rovnoměrně rozetřeme do dortové formy, jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení.

  4. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C asi 15-20 minut. Korpus necháme úplně vychladnout, vyjmeme z formy, odstraníme papír ze spodu a korpus vrátíme zpět do čisté, umyté formy.

  5. Dáme nabobtnat želatinu do 100 ml vody a připravíme dle návodu. Necháme vychladit.

  6. Čokoládu nasekáme nožem na drobné kousky. Nastrouháme marcipán, promícháme s čokoládovými hoblinkami, aby se nám nelepil.

  7. Tvaroh rozmícháme s práškovým cukrem. Šlehačku vyšleháme, vmícháme do tvarohu a ručně zamícháme želatinu.

  8. Nakonec vmícháme nasekanou čokoládu smíchanou s nastrouhaným marcipánem.

  9. Celou směs naneseme na korpus v dortové formě.

  10. Polijeme polevou nebo nastrouháme čokoládu na ozdobu a dort odložíme do lednice, aby dobře zatuhnul. Nejlépe přes noc.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!