Čočkové novoroční dělbuchy
Recepty, LuštěninySuroviny
- 400 g červené čočky
- 1 vejce
- 3 lžíce hladké mouky
- strouhanka dle potřeby
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- mletý koriandr
- pepř
- mleté chilli
- olej na smažení
Postup Čočkové novoroční dělbuchy
Postup přípravy receptu
-
Čočku dobře propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme vodou asi tak 1 cm nad čočku a dáme vařit. Průběžně kontrolujeme a případně doléváme vodu tak, aby čočka byla měkká, ale aby v ní nezůstala žádná voda.
Přikryjeme poklicí, vypneme zdroj tepla a necháme asi 15 min dojít. Čočka má být úplně měkká, skoro až rozvařená. Dáme vychladnou (nejlepší je, připravit si takto čočku den předem).
Do vychladlé čočky vmícháme vejce, mouku, rozetřený česnek, sůl a koření podle chuti.
Zahustíme strouhankou podle potřeby a tvarujeme koule o průměru cca 5 cm.
Ty ještě obalíme ve strouhance a pomalu smažíme ve vyšší vrstvě tuku dozlatova. Podáváme s kysaným nebo marinovaným zelím, kyselou okurkou apod.